Ministrica Mrak Taritaš: Međimurci u graditeljstvu znaju svoj posao

>> Ministrica Mrak Taritaš: Međimurci u graditeljstvu znaju svoj posao

S jednom, no ključnom temom za daljnji napredak međimurskog gospodarstva, Stanje djelatnosti graditeljstva u Međimurskoj županiji, u četvrtak je u Velikoj županijskoj vijećnici održana 76. tematska sjednica međimurskog Gospodarsko – socijalnog vijeća.

Važnost teme istaknulo je već i samo prisustvo ministrice prostornog uređenja, zaštite okoliša i graditeljstva Anke Mrak Taritaš koja je uz župana Međimurske županije Matiju Posavca te predsjednika GSV-a i zamjenika župana Zorana Vidovića sudjelovala u raspravi koju su potakli predstavnici građevinskog sektora.

“Dolaskom na vašu današnju sjednicu još sam si samo jednom potvrdila zašto rado dolazim u ovu županiju koja, kada je riječ o ovlasti koju ja pokrivam, svojim prostorom vlada apsolutno suvereno. Tako uzmimo primjer jednog od važnijih projekata ministarstva i Vlade RH, e- dozvole. Upravo u tom segmentu Međimurje je primjer kako se može raditi i zaista je ugodno doći u kraj gdje stručnjaci svoj posao rade i više nego dobro”, naglasila je ministrica, pohvalivši točku dnevnog reda kojom se potiče rasprava za stvaranje pozitivnih pomaka koji su graditeljstvu itekako potrebni.

Iako u Međimurju ono ima dugogodišnju tradiciju, tijekom godina uslijed svjetske krize došlo je do kontinuiranog pada i smanjenja poslovnih aktivnosti. “Moramo se uhvatiti u koštac s problematikom i krenuti u rješavanje problema na višim nivoima, stoga nam je pomoć ministarstva neophodna. Kako bi osigurali radna mjesta i budućnost graditeljstva, vijeće je podržalo pokrenutu inicijativu “Fer cijene u građevinarstvu“, to će nam biti jedna od smjernica za daljnje djelovanje”, rekao je predsjednik GSV-a Međimurske županije.

Ipak, najnoviji statistički podaci pokazuju blagi oporavak međimurskog gospodarstva, 4 posto rasta graditeljstva uz blagi porast prihoda te s dobiti u plusu. Ti su rezultati svakako posljedica efikasnog rada javne uprave.

“Prvi smo u Hrvatskoj uveli e-građevinske dozvole, vodeći smo i po pitanju rješavanja zahtjeva za legalizaciju i što je najvažnije imamo kvalitetnu radnu snagu koja gradi zgrade, hotele i zdanja diljem svijeta”, u svom je govoru istaknuo međimurski župan i nabrojio samo dio problema tog sektora kao što su predstečajne nagodbe zbog kojih neke tvrtke ne mogu računati na napredak i nemogućnost dobivanja kredita za ulaganje.

Ministrica pak je dodala kako izlazak iz krize i budućnost graditeljstva vidi u poslovima energetske učinkovitosti, a ne kao dosad u nekretninskom biznisu. “Premala smo mi zemlja za velike poslove, no uz razvoj energetske učinkovitosti za očekivati je da se promijene i razmišljanja naših građevinara. Nema potrebe za izgradnjom velike količine stanova ili autocesta, ali bit će uvijek za rekonstrukcije, sanacije i transformacije“, objasnila je naglasivši kako su neke tvrtke zahvaljujući tome posložile svoje poslovanje te pritom obećala kako će u okviru ministarstva pripremiti i neka olakšanja građevinarstvu na tom putu.

Kako je zaključeno novom sjedinom GSV-a, osnovni zadatak je jačati konkurentnost građevinskih tvrtki, što podrazumijeva rješavanje gorućeg problema malih plaće, uvođenje poštenih cijene u graditeljstvu, izmijene zakona o javnoj nabavi te kreiranje mjera protiv osnivanja jednokratnih tvrtki.

Neophodno je i dopuniti dosadašnji zakon o zabrani sprečavanja obavljanja neregistriranih djelatnosti ili donijeti zakon o sprječavanju rada na crno, zatim osnovati kvalitetan sustav provjere sposobnosti ponuditelju, osigurati stabilne okvirne uvjete za poslovanje prema uzoru na ostale države, članice EU.

Preko Gospodarsko – socijalnog vijeća i strukovnih grupa vezanih uz graditeljstvo, konkretna pitanja i akcije po tom planu uputit će se ministarstvu. Mrak Taritaš naglasila je da s podrškom Međimurje uvijek može računati. “Glavni cilj je građevinare održati na životu i osigurati pristojne uvjete u kojima mogu nesmetano raditi”, dodala je.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije