Davor Sokač, direktor Elektre: U sustav ulažemo 9 milijuna kuna

Davor Sokač, direktor Elektre: U sustav ulažemo 9 milijuna kuna

Od 1. srpnja ove godine u direktorsku fotelju HEP ODS d.o.o. – Elektra Čakovec sjeo je  mr.sc. Davor Sokač iz Preloga. On je na tom mjestu zamijenio dosadašnjeg direktora Damira Srpaka. Inače, Sokač je dugogodišnji djelatnik spomenutog poduzeća.

Elektra Čakovec opskrbljuje električnom energijom najsjeverniji dio Hrvatske, odnosno Međimursku županiju. Do sredine prošlog stoljeća Međimurje je bio nerazvijeni kraj, ali danas, zahvaljujući marljivosti i ljubavi Međimuraca prema svom rodnom kraju, spada u razvijenije dijelove Hrvatske.

Stoga ne čudi podatak da je u Čakovcu još 1. listopada 1893. godine, zahvaljujući vizionarskom duhu Lajoša Molnara, u pogon puštena prva javna električna centrala. Sve ove informacije bile su nam povod za razgovor s prvim novim čovjekom čakovečke Elektre, Davorom Sokačom.

eMedjimujre.hr: Vi ste dugogodišnji djelatnik Elektre Čakovec i poznato Vam je njezino poslovanje. Opišite nam svoj poslovni put do dolaska na direktorsko mjesto…

– Prije svega želio bih pozdraviti sve vaše čitatelje i zahvaliti na svim dobrim željama koje su mi upućene posljednjih nekoliko dana. U Elektri Čakovec radim od 1994. godine obavljajući različite poslove, kao što su pripreme rada za investicije i usluge, projektiranje niskonaponskih mreža, vođenje investicija, nabava…

Dvije i pol godine vodio sam Službu za razvoj i investicije, a 2009. godine radio sam u Zagrebu na dužnosti pomoćnika člana Uprave HEP-a za mrežne djelatnosti. Nakon toga vratio sam se u Elektru Čakovec na mjesto Rukovoditelja ureda direktora.

Uz to sam kroz sve ovo vrijeme sudjelovao u radu timova koji su se bavili raznim temama iz područja distribucije električne energije. Osim toga aktivno sudjelujem na stručnim skupovima kao autor radova koji se također odnose na poslovanje i teme kojima se bavimo u svakodnevnom radu u distribuciji električne energije.

eMedjimujre.hr: Biti direktor jednog takvog poduzeća kao što je Elektra zahtjeva puno rada i odgovornosti. Koji su prvi Vaši koraci i kakvo ste stanje zatekli?

– Dugo sam u HEP-u pa je teško govoriti o prvim koracima. Smjer tih koraka, nadam se, svojim sam načinom rada i  rezultatima već zacrtao, no konkretni prvi potezi trenutno ovise o smjeru prema kojem će se odvijati restrukturiranje Hrvatske elektroprivrede, a samim time i Elektre Čakovec.

Funkcioniranje i vođenje elektroenergetskog sustava je složeno, a ponekad široj javnosti i teško razumljivo. Poslovanje i način rada u ovoj djelatnosti temelje se na nizu zakonskih propisa, raznih pravilnika i uputa, stoga u vođenju poslovanja neću dozvoliti odstupanja od važećih zakona i propisa Republike Hrvatske.

Također mogu sa sigurnošću reći da ću se maksimalno založiti i tražiti od svih zaposlenih u Elektri Čakovec da se korisnicima naših usluga uvijek izađe u susret i pomogne, svakako u okvirima zakona i propisa, ali i naših mogućnosti, kako bi eventualne probleme riješili na obostrano zadovoljstvo. Elektra Čakovec dio je elektroenergetskog sustava Hrvatske i nije moguće voditi poslovanje Elektre prema osobnim interesima i željama.

Moja je namjera raditi ovaj posao pošteno prema svim našim korisnicima. Učinit ću sve da Elektra Čakovec bude prepoznatljiva u sustavu Hrvatske elektroprivrede kao nekad.

eMedjimujre.hr: Koliko kupaca opskrbljujete i kakvo je trenutačno stanje vezano uz izgradnju distribucijskog područja u Međimurju?

– Elektra Čakovec trenutno opskrbljuje električnom energijom više od 46 400 kupaca, od čega je oko  41 tisuću kupaca u kategoriji kućanstvo. Ako govorimo o izgradnji elektroenergetskih objekata, naravno da kvaliteta našeg postrojenja uvijek može biti bolja. Upravo zato i radimo višegodišnje planove investicija i rekonstrukcija, posebno niskonaponskih mreža.

Želim iskoristiti prigodu i apelirati na građane Međimurja da nam izađu u susret kod rješavanja imovinsko pravnih problema kad radimo rekonstrukcije postojećih niskonaponskih mreža kao bismo što lakše realizirali i povukli planirana financijska sredstva  koja su planirana i predviđena za Elektru Čakovec, odnosno za sve nas koji tu živimo i radimo.

eMedjimujre.hr: Ovih je dana Međimurje posjetio predsjednik Uprave HEP-a Zlatko Koračević. Jeste li imali poslovni sastanak s njim i koje su teme bile vaših razgovora?

– Predsjednik Uprave HEP-a Zlatko Koračević posjetio je Međimurje, ali, kao što ste mogli vidjeti, razgovaralo se o drugim projektima koji nisu u nadležnosti Elektre Čakovec. Međutim, Uprava HEP-a želi u potpunosti biti upoznata sa realizacijom investicijskog plana te smo u stalnom kontaktu. Želim naglasiti kako će Elektra Čakovec u slijedećem razdoblju uložiti devet milijuna kuna na projektu rekonstrukcije niskonaponskih mreža i izgradnji dviju novih trafostanica, a dio sredstava će biti uložen i u revitalizaciju postojećeg sustava.

Na takvim projektima svakodnevno radimo, jer između ostalog, HEP želi biti partner zajednici te zajedno sa lokalnom samoupravom i građanima raditi na projektima čiji je cilj poboljšanje uvjeta života, okoliša, zapošljavanje… Primjerice, naša Elektra će u elektroenergetsku mrežu uložiti dvostruko više novca u odnosu na prošlu godinu!

eMedjimujre.hr: Plaćaju li Međimurci redovitu struju? Kakvi su postupci s neplatišama?

– Ovo je teško i očekivano pitanje…Međimurci plaćaju struju. No, moram naglasiti da je naplata dio poslovanja koji je, usudim se reći, najlošija. Dug za električnu energiju nekoliko puta je veći u odnosu na dug od prije nekoliko godina. Ovo je svakako segment u poslovanju na koji moramo staviti dodatni naglasak. Svjestan sam da su u ovom trenutku vremena teška, no imam dojam da je za neke naše kupce plaćanje računa za struju uvijek problem.

U Elektri Čakovec smo uvijek spremni na dogovor. Pozivam i sada one koji imaju problem vezan uz plaćanje računa za električnu energiju da se jave u Elektru Čakovec da pokušamo pronaći rješenje, a ne da zanemaruju dobivene opomene i povećavaju dug. Nakon opomene, ako se dug ne podmiri, dolazi do iskapčanja kupca sa mreže, a ukapčanje slijedi tek nakon podmirenja duga.


eMedjimujre.hr: Koja je Vaša razvojna strategija Elektre Čakovec?

– Kako sam već prije napomenuo razvojna strategija ovisi o planovima restrukturiranja HEP-a. U ovom trenutku HEP intenzivno radi na mnogobrojnim projektima čiji je cilj povećanje efikasnosti sustava i stabilna opskrba električnom energijom.

Elektra Čakovec će sudjelovati u tom investicijskom planu sa devet milijuna kuna koja će biti utrošena u poboljšanja niskonaponskih mreža i revitalizaciju postojećeg sustava, što će, zajedno sa izgradnjom novih trafostanica značajno povećati kvalitetu opskrbe električnom energijom na području koje “pokriva” naša Elektra.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije