‘Naš čovjek uvijek komplicira’: Poslodavci žele 5000 stranaca

Iako je na Zavodu za zapošljavanje više od 290.000 nezaposlenih, hrvatski poslodavci od Vlade su zatražili odobravanje kvote za zapošaljavanje više od 5000 stranih radnika.

Poslodavci su, primjerice, objavili natječaje za 729 konobara i 683 kuhara, ali kažu da im se javljaju rijetki i needucirani za te poslove. Zato apeliraju da im se dopusti uvoz radne snage.

Najviše zahtjeva poslodavaca odnosi se na brodogradnju, graditeljstvo, promet i turizam. Ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić odobrila je prošli tjedan nove kvote temeljem kojih će gospodarstvenici moći zaposliti strane radnike.

– Mi smo zbog ugovorenih poslova pojedinih gospodarstvenika odobrili neke kvote naročito za brodogradilišta i za rad u brodogradilištima. Značajno manje nego što su tražili. Značajno manje smo odobrili i za područje građevinarstva – rekla je Šikić za Novu TV .

Svoje mišljenje ima i građevinar Zlatko Presečki: – Uvozna radna snaga koja dolazi k nama raditi, oni su došli ovdje raditi i zaraditi novce i oni će raditi, a naš čovjek ima uvijek nekih komplikacija, vi ne znate hoće li se on sutra, kad dođete na gradilište, uopće pojaviti – kaže on za 24sata.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije