Međimurski inovatori zablistali u Ženevi

Hrvatski inovatori su na 44. sajmu inovacija u Ženevi osvojili tri zlatne medalje s posebnom pohvalom žirija, jednu zlatnu, pet srebrnih i tri brončane medalje, priopćila je Udruga inovatora Hrvatske.

Zlatne medalje s posebnom pohvalom žirija dobili su Antun Drvar iz Puščina za inovaciju ‘Ionizacijska tehnologija za spuštanje točke tečenja sirove nafte i mazuta’, profesori s zagrebačkog Građevinskog fakulteta Stjepan Lakušić i Ivo Haladin za inovaciju ‘Apsorbirajuće betonske barijere za zaštitu od buke – Ruconbar’ te Ðuro Horvat iz tvrtke Tehnix za inovaciju ‘MBO-T stroj za bioreaktorsko kompostiranje – Kompostder’.

Zlatnu medalju osvojila je inovacija ‘Vertikalna eolska električna centrala’ Franca Žirovnika iz Pule.

Srebrnu medalju dobila je inovacija ‘Jednokratni hidrofilni urinarni kateter o kompletu s antiseptičkim sredstvom – GuardianMed’ Luke Grgara sa zagrebačkog Medicinskog fakulteta, Filipa Črpiča s Veleučilišta u Karlovcu i Darije Simić.

Srebrne medalje osvojile su i inovacije ‘Sklopivi ured uz kontejner mobilnog reciklažnog dvorišta’ Emila Butale iz karlovačke tvrtke Veta, ‘Cjevna konstrukcija za mjerenje protoka tekućina’ Krešimira Komljenovića iz HEP-a, ‘Rehabilitacijski uložak za doziranje opterećenja’ Ivane Palčić iz Umaga te ‘Električni skuter’ Dominika Sremića sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

Brončane medalje dobili su Josip Sever i Petar Kosi za inovaciju ‘Smart Gearbox’, Miodrag Spasić iz Splita za inovaciju ‘Sigurnosni uređaj za paljenje svjetala na vozilu’ te Danijela Hlanuda iz Poreča za inovaciju ‘Durga®Silver’ – prirodni Ayurveda šampon.

Na 44. Sajmu inovacija u Ženevi, održanom od 13. do 17. travnja sudjelovale su selekcije inovatora iz 45 zemalja svijeta, a ukupno je bilo predstavljeno oko 1000 inovacija na površini od 10.000 četvornih metara. Na tom jednom od najprestižnijih međunarodnih sajmova inovacija u svijetu, hrvatska selekcija sudjelovala je po dvadeset drugi put za redom, a ove godine Udruga inovatora Hrvatske predstavila je 13 inovacija od kojih je velika većina osvojila nagrade u službenoj konkurenciji. Sudjelovanje hrvatskih inovatora na Sajmu organizirala je Udruga inovatora Hrvatske uz potporu Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske banke za obnovu i razvitak te u suradnji s Hrvatskom zajednicom tehničke kulture.

Izložbu je posjetilo više od 35.000 posjetitelja, a izložene inovacije ocjenjivao je međunarodni ocjenjivački sud kojeg je činilo više od 85 stručnjaka, među kojima i predstavnik Hrvatske – inžinjer Zoran Barišić, glavni tajnik Udruge inovatora Hrvatske.

Hrvatske inovatore na sajmu je posjetio i hrvatski veleposlanik u Švicarskoj Aleksandar Heina.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije