Koračević: Međimurje ima potencijala za izgradnju hidrolektrana

– Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, zaštićenim područjem Natura 2000 upravljat će se iz Bruxellesa. U Hrvatskoj je zaštićeno čak 48 posto teritorija. Na primjer, u Njemačkoj je to 17 posto, a u Engleskoj svega devet posto.

Moramo odlučiti želimo li živjeti u kavezu jer nisam siguran da baš toliko teritorija Hrvatske treba biti u Naturi 2000 koja ograničava razvoj jedinica lokalne samouprave, koje će za bilo kakav zahvat na tom području morati pitati Bruxelles. To je nedopustivo – kazao je predsjednik uprave HEP-a Zlatko Koračević koji je nedavno posjetio Međimurje i Grad Prelog.

Stav je HEP-a, dodao je, da se svaki prostor koji to zavrjeđuje maksimalno zaštiti, a onaj drugi iskoristiti za razvoj lokalne zajednice. HEP je za promjenu ekološke mreže zainteresiran i zbog hidroelektrana poput onih na Muri, koje se ponovno spominju. Sasvim sigurno, Međimurje ima potencijala za izgradnju novih hidrolektrana – istaknuo je šef HEP-a Koračević.

Kao primjer je spomenuo općinu Sveta Marija, u kojoj je 85 posto teritorija pod zaštitom. U općini s 2400 stanovnika, smještenoj blizu akumulacijskog jezera i hidreoelektrane, boje se mogućih birokratskih zavrzlama.

– Tražili smo da nam se omogući da po kilometar područja od stambene zone u smjeru sjevera i juga izuzme od zaštite, no nisu nas poslušali. Još nije sasvim jasno što će se moći, a što neće moći graditi na tom prostoru – kaže načelnik općine Dean Hunjadi.

Inače, svaki slučaj intervencija na području ekološke mreže razmatra se pojedinačno, a Europska komisija uključuje se ako zaprimi žalbu na odluku koju je donijela zemlja članica ili pak u slučaju da se radi o zahvatu koji će “vjerojatno utjecati na prioritetne vrste ili stanišne tipove”.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije