Meso ‘z tiblice zaštićeno, uskoro bučino ulje i belički krompir?

Zahvaljujući svojoj specifičnosti, kvaliteti te posebnosti, Međimursko meso´z tiblice godinama uspješno konkurira na lokalnom tržištu, dok će uskoro biti dio hrvatske gastronomske ponude. Da će autohtoni međimurski proizvodi, kao i kraj iz kojeg dolazi uskoro dosegnuti svoju prepoznatljivost van naših okvira, potvrdili su danas župan Međimurske županije Matija Posavec, pročelnik UO za gospodarske djelatnosti Darko Radanović, predsjednica Udruge za zaštitu međimurskih autohtonih proizvoda Jasmina Belošević i Darko Đuran iz OPG-a Đuran govoreći o dobivenom Rješenju o prijelaznoj nacionalnoj zaštiti naziva “Međimursko meso ‘z tiblice” – zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla, Ministarstva poljoprivrede RH.

>>> Ministarstvo poljoprivrede zaštitilo Međimursko meso z tiblice
>>> Međimursko meso ‘z tiblice preko noći postalo je hit

Dobivanje oznake potiče ruralni razvoj i prihode poljoprivrednika

“Ovo je veliki trenutak za Međimursku županiju, jer kada nastojite i radite sve u tom smjeru da poštujete tradiciju, da čuvate nešto što je naše, autohtono i kvalitetno, te nakon tog puta dugog devet godina uspijete u tome da se ta vrijednost priznaje, onda morate biti ponosni”, rekao je međimurski župan i dodao kako je posebna vrijednost ta što je na čelu jedne ekipe koju čine sve građanke i građani Međimurske županije, jer su svi oni dali svoj doprinos da je Ministarstvo poljoprivrede donijelo ovo rješenje, nekima papir, Međimurju zlata vrijedan.

“Sva naša nastojanja, sav naš rad posljednjih godina očito ima rezultata, napreduje turizam, priskrbljujemo si nagradu za nagradom, jedna od njih je i ona Europske destinacije izvrsnosti, pa vjerujem da ćemo sve to znati iskoristiti da što bolje prezentiramo naše proizvode i da zaštitimo i motiviramo naše proizvođače”, objasnio je Posavec. Kako je dodao, tu dakako posao nije gotov, već tek zaista počinje.

“Na temelju ovog nacionalnog rješenja do kraja kolovoza potpisat ćemo sporazum s ovlaštenim kontrolnim tijelom i taj zahtjev poslati na postupak registracije na razini EU, u Bruxelles koji će zatim dati konačnu ocjenu”, objasnila je predsjednica Udruge.

“Postupak zaštite naziva nije jednostavan ni kratak jer je trenutno u registru EU zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla i zaštićenih oznaka izvornosti ukupno prijavljeno 1349 proizvoda”, objasnio je pročelnik za gospodarstvo, ali objasnio i kako se već ovom oznakom na nacionalnoj razini potiče ruralni razvoj, povećavaju prihodi poljoprivrednika, a isto tako zadržava stanovništvo u ruralnim područjima.

Potrebe na tržištu i veća proizvodnja traže nove proizvođače!

Međimursko meso´z tiblice tako je sada proizvod zaštićen od bilo kakve zlouporabe ili kopiranja, što ponajviše veseli upravo proizvođače. “Put nije bio lagan, no isplatilo se i nadam se da će to u Međimurju doprinijeti u samoj proizvodnji i nastavku uzgoja svinja koji je bio u drastičnom padu.

Zahvaljujem županu i županiji na financijskoj i moralnoj pomoći, dobivanjem ovog priznanja dobili smo i jedan tržišni napredak, što znači da možemo krenuti s većom proizvodnjom, jer potreba na tržištu itekako ima”, objasnio je vlasnik OPG-a Đuran i pozvao sve mlade uzgajivače svinja i proizvođače te poljoprivrednike, ako imaju volju i želju, da se pridruže i da počnu razvijati poljoprivredu u kojoj ima uspjeha i mogućnosti.

Uskoro zaštićeni bučino ulje i belički krompir?

Upravo je OPG Đuran jedno od onih gospodarstava koje je kroz program sufinanciranja turističkih projekata dobilo potporu Međimurske županije, a upravo za izrađenu kušaonicu mesa´z tiblice, sada su u konkurenciji za dobivanje nagrade “Zlata vrijedan”.

To je samo dokaz da se svako ulaganje u ljude itekako isplati, a osim mesa ´z tiblice, ima još proizvoda koje želimo u potpunosti zaštiti kao naše, tu je još i bučino ulje gdje do kraja godine predajemo zahtjev Ministarstvu poljoprivrede, turoš i belički krompir za koji je izrađena specifikacija proizvoda. Tu je i projekt međimurske marke vina “Pušipel” za što je Županija nedavno potpisala ugovor o suradnji za drugu fazu klonske selekcije”, naglasio je župan.

Međimurska županija je financijski pratila te projekte, kao i svaki novi projekt zaštite izvornih međimurskih prehrambenih proizvoda, te tradiciju i običaje koji se nadovezuju na određenu proizvodnju. Međimurje kao Europska destinacija izvrsnosti, u iščekivanju je i nove potvrde u listopadu, nagrade Zlatni cvijet za općinu Sveti Martin na Muri, koji nikako neće proći bez prezentacije mesa ´z tiblice.

Posebnost “Međimurskog mesa ‘z tiblice” je u tradicionalnom načinu njegove pripreme koji ima značajan utjecaj na svojstva odnosno kvalitetu konačnog proizvoda, a dok se receptura prenosi iz generacije u generaciju, način proizvodnje razlikuje se ovisno o mjestu iz kojeg potječe receptura.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije