Vijesti / Gospodarstvo
Gospodarstvo
Iz energane građani će energiju ispočetka dobivati - besplatno

Iz energane građani će energiju ispočetka dobivati - besplatno

Grad Prelog i zagrebačka tvrtka Elektroprojekt potpisali su ugovor o izradi idejnog rješenja i predinvesticijske studije mreže tzv. daljinskog grijanja. Ta će tvrtka za 107.000 kuna izraditi dokumentaciju nakon koje će se doznati koliko će toplinske i rashladne energije iz buduće energane u Draškovcu plaćati građani, tvrtke i javne ustanove.

No, investitori iz tvrtke AAT Geothermae najavljuju da bi cijena mogla biti oko 30 posto jeftinija od klasičnih energenata.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Novi kućni priključci

- Nakon izrade projektne dokumentacije mreže doznat će koliki će biti trošak investicije, amortizacije i održavanja, a samim time i konačna cijena za potrošače. Najvažnije je to da se radi o zelenoj energiji iz lokalnog izvora, što garantira stabilnost u dobavi. To je jedna i od strateških odrednica u Europi - ističe Peter Vesenjak, predstavnik investitora iz švicarskog holdinga CloZEd Loop Energy AG, koji najavljuje da će se, kad energana proradi, potrošačima energija ispočetka dostavljati besplatno, kako bi si pokrili troškove spajanja kućnih priključaka na novu mrežu koju treba sagraditi.

Mreža daljinskog grijanja dio je većeg projekta "Vrt Hrvatske", koji se uz crpljenje tople vode iz bušotina u Draškovcu sastoji i od lječilišno-vodenog parka, budućih toplica. Fokus je zasad na energani vrijednoj oko 75 milijuna eura, koju je Europska komisija poduprla s 14,7 milijuna eura bespovratnih sredstava kao inovativan ekološki projekt.

Ovih dana započelo je i postavljanje treće geotermalne bušotine Draškovec 3, a očekuje se da će sredinom 2017. godine završiti druga faza energane, kad će se početi dobivati 3,6 megavata električne i od sedam do deset megavata toplinske energije koja će se prodavati zainteresiranim potrošačima. Konačna snaga energane, jedinstvene u svijetu, bit će 18,6 megavata električne i čak 75 megavata toplinske energije.

Obnovljiva energija

- Svi radovi se izvode prema visokim standardima zaštite okoliša. Kod ovako velikog projekta koji ima utjecaj na razvoj sredine i krajobraza, treba komunicirati s ljudima i nastojimo da se sve radi transparentno. Ovo je jedan od najvećih projekata u Hrvatskoj, ljudi ga ovdje prihvaćaju vrlo pozitivno, s razumijevanjem i potporom, i nije ni čudo što se upravo Prelog razvija izuzetno brzo - napominje Vesenjak.

Bodo Alexander von Düring iz holdinga CloZEd Loop Energy ističe da se tim projektom ostvaruje tzv. Junckerov plan, uz korištenje švicarske tehnologije i proizvoda iz EU.

- To će omogućiti Europi da postane predvodnik uvođenja obnovljive energije u svijetu - zaključuje. Izgradnju geotermalne energane u Draškovcu Vlada je ove godine uvrstila među strateške projekte.

Najnovije

Reci što misliš!


Vezani članci