Održano jubilarno 10. Međimursko ocjenjivanje meda

Ovogodišnje, jubilarno 10. Međimursko ocjenjivanje meda okupilo je pčelare iz cijelog Međimurja s ukupno 43 pristigla uzorka. Analiza i senzorsko ocjenjivanje pristiglih uzoraka provedeni su na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.

I ove godine najzastupljenija vrsta bio je bagrem sa ukupno 17 uzorka, slijedi cvjetni med s 14 uzoraka, bilo je 5 uzoraka medljikovca, 2 kestena i meda od bundeve te po jedan uzorak lipovog, metvičinog i meda od nedirka (nedotika).

Provođenje dobre pčelarske prakse te znanje o pčelarenju i pčelinjim proizvodima, rezultirali su i ove godine izvrsnom kvalitetom pristiglih medova. Tako ni jedan uzorak nije diskvalificiran, a ukupno je podijeljeno 13 zlatnih, 16 srebrnih i 14 brončanih odličja.

Prilikom svečanosti dodjele priznanja, predsjednik ocjenjivačke komisije izv. prof. dr. sc. Dragan Bubalo s Agronomskog fakulteta u Zagrebu demonstrirao je proces ocjenjivanja meda, pri čemu su pčelari mogli kušati odabrane uzorke meda.

Predavanje o liječenju pčela biološkim metodama održao je prof. dr. sc. Nikola Kezić, koji se ujedno osvrnuo na sakupljanje pčelinjeg otrova.

Pčelarima se također obratio i zamjenik župana Zoran Vidović, koji je iskazao potporu Županije pčelarima te podijelio najviša odličja. Činjenica je da je kvaliteta međimurskih medova neupitna unatoč lošoj pčelarskoj godini, a ujedno apeliraju na potrošače da med kupuju izravno kod pčelara.

Iz Udruge pčelara ‘Agacija’ zahvaljuju se svim pčelarima na sudjelovanju te svima uključenima u provedbu ovog ocjenjivanja, kao i Međimurskoj županiji i Gradu Čakovcu na financijskoj potpori. Obavezali su se da i dogodine nastave s ovom manifestacijom, a svim pčelarima su poželjeli da im dogodine pašne prilike omoguće da pošalju barem jedan uzorak meda više.

Prema već tradicionalnoj praksi, svi kontrolni uzorci s ocjenjivanja bit će donirani u humanitarne svrhe, a ukupne rezultate ovog natjecanja možete vidjeti ovdje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije