Predstavljen Masterplan razvoja turizma Međimurja do 2020.

Međimurski turizam iz godine u godinu bilježi sve bolje rezultate, što potvrđuju brojke dolazaka i noćenja gostiju, ali i brojna prestižna priznanja na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Stoga, ne čudi da je Međimurska županija kao jedan o ključnih sektora vlastitog razvoja istaknula upravo turizam, te se iz tog razloga pristupilo izradi strateškog dokumenta “Masterplan razvoja turizma Međimurske županije do 2020. godine”, kako bi ti rezultati bili još bolji.

Radi se o temeljnom strateškom planskom dokumentu jedinice lokalne ili regionalne samouprave kojim se određuju ciljevi i prioriteti turističkog razvoja za to područje, s ciljem jačanja njenih razvojnih potencijala.

Dokument pruža integrirani strateški okvir djelovanja različitih institucija javnog sektora, gospodarskih subjekata te drugih dionika Međimurske županije uključenih u razvoj turizma. Dokument je izrađen u suradnji s Institutom za turizam, a njegovoj konačnoj verziji, koja ima preko 160 stranica, prethodilo je nekoliko strateških radionica, provedba SWOT analize, javna rasprava, brojni terenski obilasci te intervjui, u što su bili uključeni i svi dionici s područja turizma u Međimurju.

Predviđeno je poticanje novih ulaganja i pokretanje oko 160 projekata

Sam dokument predstavljen je u Multimedijalnoj dvorani Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje na održanoj javnoj prezentaciji kojoj su prisustvovali mnogi akteri uključeni u turističke aktivnosti i djelatnosti našeg kraja, te svi zainteresirani u ovu tematiku.

Među njima su bili i zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, voditelj Ureda Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula, iz Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Međimurske županije Darko Radanović i Marko Puškadija, voditeljica Odjela za ruralni razvoj REDEA-e Valentina Hažić, te voditeljica projekta iz Instituta za turizam Neda Telišman Košuta, koja je tom prilikom detaljnije predstavila rezultate analiza Instituta.

Ovaj dokument predstavlja zajedničku platformu svih uključenih dionika za daljnji razvoj turizma. Njime se postavljaju prioriteti, nositelji, hodogram, a služi i za prijavu na razne projekte financirane iz europskih fondova.

Vjerujemo da ćemo na ovaj način potaknuti nova ulaganja, a predviđeno je pokretanje oko 160 projekata“, istaknula je Telišman Košuta, spomenuvši pritom i nekoliko projekata poput velikog zabavnog parka u Goričanu, vinskog centra, sportsko rekreacijske ponude uz Dravu u Prelogu, kao i čitav niz drugih koji će jačati hotelijersku i ugostiteljsku ponudu.

U Međimurju vidimo četiri različite turističke zone. Prva je, naravno, vezana uz enogastronomiju koja je već nadaleko poznata, ali tu su još i grad Čakovec sa svojom kulturnom ponudom i sportskim potencijalom, zatim rijeke i jezera gdje je naglasak na rekreaciji, sportu i zdravlju, te središnji dio Međimurja kao mreža različitih atrakcije koje se moraju bolje povezati“, naglasila je voditeljica projekta i dodala kako je najveći potencijal vezan uz teme zdravlja, zdravog načina života, sporta i rekreacije na koju se prirodno vežu proizvodi kulture, enogastronomije i baštine.

Stvaranje nove vizure Međimurja kao iznimno atraktivne turističke destinacije

U posljednjih 10 godina međimurski turizam bilježi uzastopni rast, što se najviše vidi u broju dolazaka i noćenja . Mi smo 2015. godine donijeli marketinšku strategiju, ali je ovaj dokument prvi po važnosti što se tiče daljnjeg razvoja.

On je značajan za sve dionike koji se na bilo koji način bave turizmom, a ujedno služi i kao dobra podloga svima koji će kandidirati određene projekte prema nacionalnoj razini, ali i europskim fondovima“, rekla je zamjenica župana Herman uz napomenu kako su u dokumentu obuhvaćeni svi oblici turizma koji se i dosad razvijali.

To se prvenstveno odnosi na cikloturizam ili sportsko-rekreacijski turizam koji u cijelosti bilježi veliki rast, ali i na sve druge vrste turizma koje pokazuju određeni potencijal. Ono što smo prepoznali da sve više inozemnih gostiju traži jesu smještajni kapaciteti u ruralnim područjima, domaćem ambijentu.

Radimo na tome, kao i povećanju drugih vidova smještajnih kapaciteta, pa će se tako uskoro otvoriti i prvi kamp u Međimurju, a okrenut ćemo se i jačanju city smještaja na području grada Čakovca“, zaključila je Herman.

Po završetku prezentacije dokumenta, koji se u cijelosti može pročitati na web stranicama Međimurske županije, voditelj Ureda Turističke zajednice Međimurske županije Grula zahvalio je na odazivu onima koji su svojim dolaskom iskazali interes za ovu tematiku i na taj način dali doprinos daljnjem razvoju turizma.

Iz predloženih strateških ciljeva i planiranih prioriteta Masterplana očito je da se radi o turističkom strukturiranju i osmišljavanju koncepta i razvojnog modela međimurskog turizma, te osmišljavanju cjelovitog razvojnog rješenja i strateškog usmjerenja turizma Međimurske županije.

Želja nam je da tim putem povežemo sve one koji sudjeluju u kreiranju turističkih sadržaja i aktivnosti na području naše županije i time stvaraju novu vizuru Međimurja, kao iznimno atraktivne turističke destinacije“, zaključio je Grula te izrazio ponos svime što je ostvareno do sad, kao i brojnim nagradama i pohvalama koje u naš kraj pristižu sa svih strana.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije