Vijesti / Gospodarstvo
Gospodarstvo
REDEA edukacijama potiče razvoj alternativne poljoprivrede

REDEA edukacijama potiče razvoj alternativne poljoprivrede

Po prvi puta, Regionalna razvojna agencija Međimurja REDEA organizirala je u utorak 13. prosinca 2016. godine edukaciju pod nazivom 'Dodana vrijednost u poljoprivrednoj proizvodnji - ekološka i biodinamička poljoprivreda'.

Osnovni cilj edukacije bio je potaknuti nove i postojeće poljoprivredne proizvođače na bavljenje alternativnim pravcima u poljoprivrednoj proizvodnji kao što su ekološka i biodinamička poljoprivreda.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na početku edukacije Jurka Topol iz REDEA-e pojasnila je na koji način konvencionalna, odnosno intenzivna poljoprivredna praksa negativno utječe na kvalitetu poljoprivrednih prehrambenih namirnica, ali i na okoliš koji nas okružuje. Nakon toga fokus prezentacije bila je ekološka poljoprivredna proizvodnja, točnije ekološki principi provedbe različitih agrotehničkih zahvata kao što su obrada i gnojidba tla, zaštita bilja, plodored i konsocijacija usjeva.

Stručna savjetnica iz Savjetodavne službe Natalija Peter-Hunjadi sudionike je upoznala s aktualnom zakonskom regulativom koja regulira područje ekološke poljoprivrede te koracima prelaska s konvencionalne na ekološku poljoprivrednu proizvodnju.

Ujedno je predstavila na koji način i pod kojim uvjetima poljoprivredni proizvođači mogu ostvariti pravo na poticaje za prijelaz i bavljenje ekološkom proizvodnjom iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014. - 2020. odnosno iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

U drugom dijelu edukacije voditeljica Hrvatskog odjela ovlaštenog kontrolnog tijela Austria Bio Garantie Vedrana Jukić Posavec pojasnila je na koji način certifikacijska kuća prati poljoprivredne proizvođače prilikom konverzije s konvencionalne na ekološku proizvodnju te postupak stručnog nadzora i uzimanja uzoraka kao i moguće posljedice u slučaju utvrđivanja nepravilnosti na poljoprivrednim gospodarstvima.

Na kraju edukacije predstavnica Centra dr. Rudolfa Steinera Amlaka Vukelić pojasnila je pojam biodinamičke poljoprivrede te njezina osnovna načela, način na koji se pripremaju i koriste kompost i biodinamički pripravci te načela mjesečevog sjetvenog kalendara.

S obzirom na veliki broj zainteresiranih za ovu edukaciju, REDEA će nastaviti sa sličnim aktivnostima te i u buduće organizirati edukacije od interesa za poljoprivredne proizvođače i ostale zainteresirane.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!