PODRAVKA mijenja način poslovanja, postoje veliki planovi za Međimurje!

Odbor za gospodarstvo HDZ-a ovih dana intenzivno proučava poslovanje Podravke za vrijeme vodstva aktualnog čelnika Zvonimira Mršića. Nizom poteza nisu zadovoljni, kao što je primjerice prodaja Studenca, ali i razmatraju koji bi prvi potezi u toj kompaniji trebali biti nakon što sljedeći mjesec, kako se očekuje, na čelnu poziciju stave osobu iz redova HDZ-a.

Za sada potporu za imenovanje na mjesto predsjednika uprave ima predsjednik odbora, profesor Marko Kolaković.

Cilj je ne samo popraviti poslovanje Podravke, nego putem nje omogućiti razvoj domaće poljoprivrede i omogućiti plasman nekih drugih proizvoda.

Okrupnjavanje, navodnjavanje

Potpredsjednik odbora poduzetnik Antun Marodi, koji se već više od 30 godina bavi otkupom, sušenjem i skladištenjem žitarica, smatra tako da bi u cijelu priču o Podravki trebalo uključiti domaće OPG-ove.

Plan je da se pojedini poljoprivrednik – OPG posveti uzgoju jedne kulture, ili barem da dio svog zemljišta namijeni proizvodnji određenog proizvoda ovisno o količini koju bi Podravka trebala, a što bi bilo unaprijed definirano, isto kao i cijena po kojoj bi se otkupljivao taj proizvod, a koja bi morala biti ekonomski prihvatljiva.

Sada Podravka velik dio tih kultura uvozi, jer je to ekonomski isplativije, pa tako i gotovo 90 posto sastojaka za Vegetu.

Odbor tvrdi da će Vegeta ubuduće biti sto posto hrvatski proizvod. Marodi smatra da bi cilj trebao biti razvoj ukupne poljoprivrede jer bi se samo zbog potreba Podravke moglo u proizvodnju uključiti nekoliko tisuća OPG-ova kojima bi se prema planu omogućilo i navodnjavanje.

Povrće iz Međimurja

Plan je i postaviti dovoljan broj hladnjača za pospremanje obrađenih kultura, a ta bi se investicija mogla financirati iz sredstava EU.

Otkupne stanice trebalo bi, smatra, postaviti na svakih 50 kilometara. Odnosno cilj je ujediniti projekt okrupnjavanja, navodnjavanja te otkupnih stanica i hladnjača.

Prema procjeni, samo na području Međimurja moguće je dogovoriti proizvodnju povrća na oko deset do 15 tisuća hektara navodnjavana poljoprivrednog zemljišta.

Oko 40 posto stanovništva bavi se u Međimurju poljoprivredom na površini od oko 60.000 hektara, a zemlja je zbog podzemnih voda pogodna za natapanje.

Razvoj i na jugu Hrvatske

No, osim sjevera Hrvatske plan je širiti poslovanje i južnije.

Tako poduzetnici Ličko-senjske županije imaju plan pokretanja proizvodnje u propalom kombinatu PPK Velebit, ali napominju da im je za takvo što potreban strateški partner.

Upravo bi prema planu taj poslovni partner trebala biti Podravka. Nekada je taj kombinat imao goleme silose, pekarnicu, hladnjače, skladište… no od rata nadalje sve je uništeno.

Odobravanje premijera

Planira se kroz Podravku plasirati proizvode poput vina i meda drugih domaćih proizvođača, i to ponajprije na azijska tržišta, od Arapskih zemalja do Indije i Kine, gdje, kažu, postoji velik interes.

S velikim dijelom planova upoznat je i premijer Plenković, kojeg tema Podravke zanima i koji se zasad slaže s ciljevima koje bi ta kompanija trebala imati za gospodarstvo zemlje.

No, iako planovi postoje, financijsku računicu tek će trebati napraviti, a i vidjeti mogućnosti plasmana na druga tržišta. Jer i sadašnje vodstvo Podravke kontinuirano je tražilo nova izvozna tržišta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije