STAMBENI KREDITI Smanjuje se udio subvencije za Čakovec?

Subvencioniranje stambenih kredita za osobe koje kupuju prvi stan ili veći stan jer postojeći ne odgovara njihovim obiteljskim potrebama nastavit će se i u sljedeće tri godine, javlja Jutarnji list.

Do 31. prosinca 2020. država će subvencionirati rate stambenog kredita tijekom prvih pet, umjesto dosadašnje četiri godine, no neće svima subvencionirati polovicu rate kredita u tom periodu, kao do sada – udio subvencije ovisit će o razvijenosti općine ili grada na čijem se području kupuje nekretnina.

Veliki gradovi

Kako nam je potvrdio ministar graditeljstva Predrag Štromar, analiza dosad odobrenih subvencija pokazala je da je od 2325 odobrenih zahtjeva njih 66,3 posto realizirano na temelju kupnje stana ili kuće u nekoj od 63 najrazvijenije jedinice lokalne uprave u državi.

U toj, VIII. i najbogatijoj skupini općina i gradova prema indeksu razvijenosti, nalaze se tri od četiri najveća hrvatska grada – Zagreb, Rijeka i Split – te drugi dobrostojeći gradovi i općine poput Dubrovnika, Zadra, Pule, Rovinja, Samobora, Koprivnice, Čakovca, Varaždina, Velike Gorice ili Zaprešića.

S druge strane, u jedinicama iz skupine najmanje razvijenih općina – njih 76 smještenih u I. skupinu – realizirano je tek 0,3 posto subvencioniranih kredita. U toj skupini ne nalazi se ni jedna jedinica lokalne uprave sa statusom grada.

Iseljavanje

U nju su, s obzirom na objektivne pokazatelje, smještene općine najviše pogođene iseljavanjem i starenjem stanovništva, s vrlo malo kreditno sposobnih stanovnika i vrlo malo sadržaja koji bi u njih privlačili nove stanovnike. Radi se, primjerice, o Civljanima, Erveniku, Žumberku, Biskupiji, Dvoru, Gračacu, Saborskom, Tompojevcima, Vrhovinama, Kijevu…

– Jedan od ciljeva Zakona o subvencioniranju stambenih kredita bio je smanjenje iseljavanja stanovništva iz najmanje razvijenih jedinica lokalne uprave. Pokazalo se da jednaki udjeli subvencija ukupnog iznosa rate kredita nisu doveli do takvog cilja. Stoga namjeravamo uvesti novi model prema kojem će udio subvencije ovisiti o indeksu razvijenosti pojedinoga grada ili općine u kojoj se nalazi stan ili kuća za čiju se kupnju traži subvencija – kaže ministar Štromar.

O kojim će se konkretno visinama udjela raditi s obzirom na indeks razvijenosti mjesta u kojem se kupuje nekretnina, još nije poznato.

Simulacije

– Imamo nekoliko simulacija, no još nije donesena nikakva odluka. Vjerujemo da će se kroz javnu raspravu iskristalizirati najbolji model – kaže ministar.

Evidentno je da će u najbogatijim jedinicama lokalne uprave subvencije biti bitno niže od 50 posto rate kredita, a u najmanje razvijenima bitno više.

Pet godina

Prema prvim naznakama izmjena postojećeg Zakona o subvencioniranju stambenih kredita, koje je Ministarstvo u četvrtak uputilo u javnu raspravu, važna je novost da će se dio mjesečnih rata subvencionirati tijekom pet umjesto dosadašnje četiri godine.

– To je također prijedlog za javnu raspravu – kaže ministar.

I dalje će sve obitelji koje dobiju dijete u razdoblju subvencioniranja kredita imati pravo na dodatno produljenje primanja subvencije za sljedeće dvije godine, a novost je i da će podnositelji koji imaju utvrđen invaliditet veći od 50 posto tjelesnog oštećenja ili to ima neki od članova njihova kućanstva također moći primati subvenciju dodatne dvije godine.

U sadašnjem Zakonu na temelju invaliditeta mogu primati subvenciju jednu godinu dulje od ostalih podnositelja, piše Jutarnji list.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije