22. Međunarodna izložba

IZLOŽBA IZUMA ARCA Zlatna medalja za inovaciju Međimurske vode

Uspješna suradnja fakulteta i gospodarstva – Zlatna medalja za inovaciju Međimurske vode

Na ovogodišnjem 22. izdanju Međunarodne izložbe izuma ARCA 2024 koja se održala od 10. do 12. listopada 2024. u Zagrebu, studentica završne godine doktorskog studija Inženjerstvo okoliša na varaždinskom Geotehničkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, mr.sc. Nada Glumac (Međimurske vode d.o.o.) zajedno sa prodekanom za znanost prof.dr.sc. Nikolom Sakačom (Geotehnički fakultet) i izv.prof.dr.sc. Marijom Jozanović (Sveučilište u Osijeku), osvojila je zlatnu medalju za inovaciju i razvoj potenciometrijskog senzora za određivanje detergenata u vodama.

Detergenti imaju široku upotrebu u proizvodima za svakodnevnu upotrebu, od sredstava za čišćenje, pranje, dezinfekciju sve do profesionalne upotrebe u industriji za dezinfekciju i pranje.

Razvojem društva i pojačanom industrijalizacijom te njihovom prekomjernom upotrebom sve više detergenata dolazi do postrojenja za obradu otpadnih voda, ali i završava direktno u okolišu. Zbog toga je potrebno razvijati brze i pouzdane analitičke metode za njihovo određivanje.

Ova inovacija predstavlja značajno poboljšanje jer je u usporedbi s postojećim tehnikama određivanja detergenata značajno jeftinije, neusporedivo brže, jednostavnije i ekološki prihvatljivije jer se ne koriste toksična organska otapala, a utrošak energije je minimalan.

Nagrađeni senzor razvijen je u Jedinici za kemijske senzore u Laboratoriju za inženjerstvo okoliša na Geotehničkom fakultetu. Ono što predstavlja dodanu vrijednost je da razvijeni senzor nema samo akademski značaj nego ima i praktičnu primjenu te se već koristi u laboratoriju za određivanje detergenata.

Na sajmu se predstavilo gotovo 250 inovacija iz Hrvatske i svijeta. Kako je naglasio prodekan Sakač, ovo je još jedan primjer uspješne suradnje gospodarstva, tvrtke Međimurske vode d.o.o. i Geotehničkog fakulteta na razvoju novih inovativnih rješenja i tehnologija za čišći i bolji okoliš. Čestitamo na osvojenoj medalji!

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije