MEĐIMURJE MALO

POGAĐATE? Evo koji hrvatski gradovi imaju najbolji sustav odvajanja otpada i najodgovornije građane

Samo devet gradova u Hrvatskoj premašilo je stopu od 50 posto odvojeno prikupljenog otpada

Prema podacima Ministarstva zaštite okoliša, Hrvatska se obvezala da će do 2020. godine odvojeno prikupljati polovicu otpada, a do kraja 2022. postići stopu odvajanja od 60 posto. Međutim, najnoviji podaci pokazuju da je u 2023. godini na razini cijele države ostvarena stopa od 48 posto, dok prosječna stopa odvojeno prikupljenog otpada u gradovima iznosi samo 25,6 posto.

U 2023. godini, samo Prelog, Mursko Središće, te još samo šest drugih gradova – Koprivnica, Osijek, Buzet, Slavonski Brod, Ludbreg i Križevci – uspjeli su premašiti granicu od 50 posto odvojeno prikupljenog otpada. Ovi podaci predstavljaju značajan napredak u odnosu na prethodnu godinu, kada su to postigla samo četiri grada: Prelog, Krk, Križevci i Osijek. U 2023. godini, 101 grad je zabilježio povećanje stope odvajanja, a 14 njih više od 10 posto, što ukazuje na poboljšanje sustava upravljanja otpadom.

Gradonačelnik Preloga, Ljubomir Kolarek tom je prigodom rekao: “Zahvaljujući našim građanima, pravilnoj edukaciji i kompetentnim kadrovima mi smo primjer cijeloj Hrvatskoj!”

Međutim, oko 30 hrvatskih gradova i dalje se suočava s niskim stopama odvojenog prikupljanja otpada, koje ne dosežu niti 10 posto. Na razini države, stopa odvojeno prikupljenog otpada dosegla je 48 posto, što predstavlja mali napredak u odnosu na 2022. kada je iznosila 46 posto.

S obzirom na ciljeve koje je Hrvatska postavila, Prelog se izdvaja s impresivnom stopom od 66,9 posto odvojeno prikupljenog otpada, dok Koprivnica bilježi 60,1 posto. Ostali gradovi koji se približavaju cilju su Osijek (57,6 posto), Buzet (56,1 posto), Mursko Središće (54,9 posto), Slavonski Brod (54,7 posto), Ludbreg (52,2 posto), Krk (51,2 posto) i Križevci (50,6 posto). U toj grupi, Čakovec je također zabilježio stopu od 49,1 posto, dok Varaždin, Supetar, Virovitica, Labin, Mali Lošinj i Grubišno Polje imaju stope između 40 i 49 posto.

Grubišno Polje postalo je rekorder u povećanju stope odvajanja, sa skoka s 4,7 posto u 2022. na 46,3 posto u 2023. Omiš i Hvar također su zabilježili značajna poboljšanja, dok je Mursko Središće povećalo svoju stopu s 38,3 na 54,9 posto.

Iako su podaci o prikupljanju otpada ohrabrujući, još uvijek je potrebno raditi na podizanju svijesti i educiranju građana o važnosti pravilnog odvajanja otpada, kako bi se postigli ciljevi koji su postavljeni na razini Europske unije, donosi Gradonacenik.hr.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije