MEĐIMURSKI PLIN

NOVOSTI Međimurje – Plin izabran za opskrbljivača plinom za Zagreb i okolna područja do 2027. godine

MEĐIMURJE-PLIN d.o.o. Čakovec izabran je kao najpovoljniji ponuditelj

Odlukom Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) od 29. svibnja 2024. godine, nakon provedenog drugog natječaja za odabir opskrbljivača u obvezi javne usluge opskrbe plinom, obzirom da je prvi poništen, MEĐIMURJE-PLIN d.o.o. Čakovec izabran je kao najpovoljniji ponuditelj i određen za opskrbljivača u obvezi javne usluge opskrbe plinom za distribucijsko područje operatora distribucijskog sustava GRADSKA PLINARA ZAGREB za razdoblje od 01. listopada 2024. godine do 30. rujna 2027. godine odnosno na distribucijskom području gradova Zagreb, Zaprešić i Velika Gorica.

HERA je predmetni natječaj provodila dva puta ove godine. MEĐIMURJE-PLIN je na prvom natječaju u travnju 2024. godine bio najpovoljniji ponuditelj te je ponudio cijenu troška opskrbe plinom u iznosu od 10,8 EUR/MWh, dok je GRADSKA PLINARA ZAGREB – OPSKRBA ponudila cijenu od 10,9 EUR/MWh.

Taj prvi natječaj je poništen od strane HERA-e kako bi se dala druga šansa GPZ-OPSKRBA (kako je objavio Jutarnji list). Na drugom natječaju, provedenom u svibnju 2024. godine, MEĐIMURJE-PLIN je ponovno ponudio nižu cijenu troška opskrbe od GRADSKE PLINARE ZAGREB – OPSKRBA odnosno bio je najpovoljniji ponuditelj ponuđenom cijenom od 9,5 EUR/MWh, dok je GRADSKA PLINARA ZAGREB – OPSKRBA ponudila 10,2 EUR/MWh, tako da će MEĐIMURJE-PLIN u svemu postupati prema Odluci HERA-e kojom je određen za opskrbljivača obzirom na najpovoljniju ponudu.

MEĐIMURJE-PLIN ne čeka od Vlade Republike Hrvatske sredstva iz proračuna, kao što to očekuje GRADSKA PLINARA ZAGEB – OPSKRBA. Prema službenim podacima na dan 31.12.2024. godine iz financijskih izvještaja GRADSKE PLINARE ZAGREB – OPSKRBA, Plinara očekuje od države 81.789.000 EUR, s kojim sredstvima može godinu dana građanima grada Zagreba, Velike Gorice i Zaprešića davati plin, a ne prodavati.

Za razdoblje od 01.04. – 30.09.2024. godine GRADSKA PLINARA ZAGREB – OPSKRBA očekuje od države sljedećih 21.000.000 EUR, što je objavljeno u tjedniku Nacional – izjavu je dao gradonačelnik Tomašević. Tako da će se velika energetska kriza u trgovačkom društvu GRADSKA PLINARA ZAGREB – OPSKRBA od gotovo 103.000.000 EUR rješavati putem državnog proračuna odnosno riješiti će Vlada Republike Hrvatske.

Sukladno Odluci HERA-e kojom smo izabrani za opskrbljivača u obvezi javne usluge, MEĐIMURJE-PLIN je osigurao plin, skladišne i transportne kapacitete, kao i ljudske i materijalne resurse.

MEĐIMURJE-PLIN ima pouzdanog dobavljača plinom (i više njih) te može primijeniti i opciju „sell-back“ prema ugovoru, tako da GRADSKA PLINARA ZAGREB-OPSKRBA kao trgovačko društvo koje ima akumulirani gubitak morali bi uvažavati MEĐIMURJE-PLIN jer dosada mi nismo omalovažavali GRADSKU PLINARU ZAGREB-OPSKRBA odnosno njihove radnike.

MEĐIMURJE-PLIN je prisutan na tržištu plina Republike Hrvatske od 2011. godine i nikada nije svoje kupce subvencionirao državnim novcem, a „višak“ plina ćemo po povoljnijim cijenama ponuditi krajnjim kupcima, za 0,20 EUR/MWh (dvadeset eurocenti) nižoj cijeni od 01.11.2024. godine.

MEĐIMURJE-PLIN se nije natjecao, niti borio, niti lažno optuživao, činjenica je da smo utvrdili da kupci nisu potpisali zahtjeve obrazaca za promjenu opskrbljivača na tržišnu uslugu GRADSKE PLINARE ZAGREB – OPSKRBA, da ima izmišljenih OIB-a.

Tako smo od 9135 pokrenutih postupaka dana 07.10.2024. godine od strane GRADSKE PLINARE ZAGREB – OPSKRBA prebrojili ukupno 4.587 nepotpisanih obrazaca zahtjeva od samog krajnjeg kupca, uz tehničku prepreku nemogućnosti pregleda još oko 3.000 obrazaca, što je još najmanje oko 1500 nepotpisanih obrazaca, odnosno od 9.135 pokrenutih postupaka promjene ukupno oko 6000 nepotpisanih obrazaca.

Napominjemo da do 01.10.2024. godine nismo imali uvid u pokrenute postupke promjene na tržišnu uslugu opskrbe plinom od strane GRADSKE PLINARE ZAGREB-OPSKRBA na platformi HROTE – ROMM, što je sukladno Općim uvjetima opskrbe plinom koji reguliraju provođenje postupaka promjene opskrbljivača plinom odnosno detaljno razrađuju uloge sudionika u procesu promjene opskrbljivača, tako da smatramo da je na isti način, bez potpisa samog kupca, u ukupnosti oko 80.000 kupaca počelo koristiti tržišnu uslugu opskrbe plinom od GRADSKE PLINARE ZAGREB-OPSKRBA.

Člankom 35. Općih uvjeta opskrbe plinom jasno je definirana obveza novog opskrbljivača koji pokreće promjenu, GRADSKE PLINARE ZAGREB – OPSKRBA odnosno odgovornost za valjanost zahtjeva krajnjeg kupca kojim pokreće promjenu opskrbljivača plinom.

Nastavno, Odlukom HERA-e smo odabrani za opskrbljivača plinom u obvezi javne usluge, a građanima je zbog navedenog oduzeto pravo na odabir i korištenje javne usluge opskrbe plinom.

Na kraju, ponovno ističemo da kupci od 01.11.2024. godine mogu koristiti tržišnu uslugu opskrbe plinom od strane MEĐIMURJE-PLINA i to po cijeni koja je povoljnija, ne 10 eurocenti, već 20 eurocenti od javne usluge.

Isto tako, dodajemo da su za vrijeme svjetske globalne krize, kao i za razdoblje od 01.04. do 30.09.2024. godine svi opskrbljivači plinom u Republici Hrvatskoj ostvarili loše rezultate i imali poteškoće u poslovanju, tako da u slučaju da se nadoknađuje šteta za svjetsku globalnu krizu i razliku u cijeni plina za razdoblje 01.04. do 30.09.2024. godine, sredstva iz proračuna na ime toga bi trebali dobiti svi opskrbljivači plinom, a ne samo GRADSKA PLINARA ZAGREB – OPSKRBA.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije