OD PRVOG LISTOPADA

MEĐIMURJE-PLIN PREUZIMA ZAGREBAČKO TRŽIŠTE Jesu li spremni za veliki iskorak?

Bliži se listopad, mjesec u kojem će Međimurje-plin d. o. o. od Gradske plinare Zagreb - Opskrba preuzeti opskrbu kućanstava koja koriste javnu uslugu opskrbe plinom na području grada Zagreba, što je bila vijest koja je početkom ljeta izrazito odjeknula i na nacionalnoj razini

Podsjetimo, međimurska tvrtka na natječaju je ponudila cijenu od 0,0095 eura po kilovatsatu te je Upravno vijeće Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) donijelo odluke o opskrbljivačima plinom u obvezi javne usluge, za razdoblje od 1. listopada 2024. godine do 30. rujna 2027., za 27 plinskih distribucijskih područja.

– Natječajem su odabrani najkonkurentniji ponuditelji prema kriteriju najnižeg troška opskrbe i kriteriju najvećeg dozvoljenog udjela pojedinog opskrbljivača u obvezi javne usluge, navela je tada u priopćenju HERA. Na distribucijskom području Međimurje-plina, u Međimurju, opskrbljivač će biti poduzeće E.ON Plin d. o. o. Zagreb koje je ponudilo cijenu od 0,0087 eura po kilovatsatu.

Tvrtku Međimurje-plin upitali smo koliko se budućih korisnika na području Zagreba, ali i Međimurja, odlučilo za njih kao opskrbljivača. Kako kažu, tržišne ugovore ponudili su kućanstvima u Međimurju i Krapini (grad Krapina i općine Đurmanec, Jesenje, Radoboj, Petrovsko, Novi Golubovec, Mihovljan, Bednja, Hum na Sutli i Krapinske Toplice).

– Točan broj znat će se prvog, odnosno najkasnije do osmog listopada do kada HEP – Plinu d.o.o., koji je opskrbljivač za grad Krapinu i spomenute općine te E.ON Plinu d. o. o. kao opskrbljivaču u obvezi javne usluge za Međimurje, moramo dostaviti podatke. Na distribucijskom području Gradske plinare Zagreb za grad Zagreb, Zaprešić i Veliku Goricu Međimurje-plin će opskrbljivati od 1. listopada, a Gradska plinara Zagreb – Opskrba će nam dostaviti podatke do 8. listopada. Stanje brojila na distribucijskom području Gradske plinare Zagreb očitava Plinara, kao operator distribucijskog sustava i dostavlja Međimurje-plinu koji je opskrbljivač, navode u tvrtki.

Zanimalo nas je i jesu li spremni za nastup na velikom zagrebačkom tržištu. Napominju da provode sve radnje koje propisuje HERA. Plin je kupljeni te su osigurani transportni kapaciteti, i u Međimurju, i Krapini, i u Zagrebu. Uz postojeće zaposlenike zaposlit će još 13 ljudi.

Što je s tužbom?

Podsjetimo međutim i na činjenicu da je Gradska plinara Zagreb – Opskrba u lipnju podnijela tužbu Upravnom sudu u Zagrebu protiv odluke Hrvatske regulatorne energetske agencije (HERA). Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević smatra da je u javnom natječaju počinjeno nekoliko pogrešaka i nepravilnosti koje su protivne odredbama Zakona o tržištu plina. Sudski proces je u tijeku.

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3620

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije