veliki planovi

POSLOVNI PREOKRET Perutnina Ptuj, u vlasništvu Ukrajinaca, preuzela tvrtku Tonija Marodija

Ono što se posljednjih mjeseci nagađalo, ovog tjedna se obistinilo. Perutnina Ptuj preuzela je tvrtku Toni d.o.o. iz Donjeg Kraljevca koja se bavi organiziranom proizvodnjom, otkupom, sušenjem i skladištenjem žitarica

Vidljivo je to i na Internet stranici sudskog registra, gdje je kao osnivač društva navedena tvrtka iz Ptuja čiji je vlasnik ukrajinska korporacija MHP poduzetnika Jurija Kosiuka. Kao osnivač društva prekrižen je dosadašnji vlasnik Antun Marodi, a nova osoba ovlaštena za zastupanje je Serhij Danilevič, jedan od direktora u Perutnini Ptuj.

Iznos za koji je Perutnina Ptuj preuzela Tonija je poslovna tajna, a vjerojatno ćemo uskoro saznati kakav je plan za poduzeće koje ima i tri poslovnice u Podravini. I to u Rasinji, Martijancu i Drnju, gdje postoje poslovnice za otkup žitarica, a ondje su organizirani i proizvodnja i poljoprivredna apoteka. Toni je inače jedna od vodećih tvrtki na sjeveru Hrvatske za otkup, sušenje i skladištenje žitarica te postoji i industrijski kolosijek za dopremu i otpremu žitarica i drugih roba željeznicom od Čakovca do Donjeg Kraljevca.

Priopćenje agencije

Da se nešto „kuha“ po pitanju ovog posla dalo se zaključiti još krajem lipnja, kada je Agencija za tržišno natjecanje objavila priopćenje u kojem je ocijenila dopuštenom koncentraciju u kojoj će slovenska Perutnina Ptuj steći kontrolu nad tvrtkom Toni.

– Riječ je o vertikalnoj koncentraciji kojom Perutnina Ptuj namjerava steći svog dobavljača. Ta će koncentracija prvenstveno imati učinke na tržištu otkupa žitarica (pšenica, kukuruz) na području sjeverne Hrvatske, na tržištu trgovine na veliko žitaricama na teritoriju Hrvatske, na tržištu proizvodnje i prodaje svježeg i prerađenog mesa peradi na teritoriju Hrvatske te tržištu trgovine na malo gnojivom i poljoprivrednim zaštitnim sredstvima u specijaliziranim prodavaonicama na području sjeverna Hrvatske – stoji u priopćenju AZTN-a kojim se zaključuje da predmetna koncentracija neće imati negativne učinke na tržišno natjecanje.

I to zato što tržišna snaga tvrtke Toni na tržištima otkupa te veleprodaje kukuruza i pšenice nije značajna te nije izgledno da bi ovo preuzimanje moglo negativno utjecati na ukupnu dostupnost žitarica za konkurente koji djeluju na povezanom tržištu proizvodnje i prodaje mesa i prerađevina mesa peradi. Perutnina Ptuj u Hrvatskoj je već prisutna putem tvrtke Perutnine Ptuj – Pipo iz Čakovca.

Ona je, po podacima odluke AZTN-a, drugi po veličini poduzetnik u Hrvatskoj na tržištima proizvodnje i prodaje mesa peradi, s procijenjenim tržišnim udjelom od 10 do 20 posto. Vodeći poduzetnik na tom je tržištu varaždinska grupa Vindija koja obuhvaća gotovo polovicu domaćeg tržišta i prodaje mesa peradi.

Velika ofenziva

No, i to bi se moglo promijeniti kroz koju godinu, jer Perutnina je u velikoj ofenzivi na hrvatskom tržištu. Kosiuk je u gospodarskim krugovima poznat kao europski kralj piletine, a njegova Perutnina u Komarnici Ludbreškoj na području Općine Sveti Đurđ gradi veliku farmu pilića. Drugu farmu Perutnina bi trebala graditi između ludbreških naselja Apatija i Slokovec, a treću na području Općine Legrad.

Iz sve tri farme na godinu bi trebalo dolaziti gotovo šest milijuna pilića. Perutnina Ptuj još veće farme pilića nego u Podravini planira graditi i na području Banije i to u investiciji vrijednoj većoj od 500 milijuna eura. Kada se to sve uzme u obzir, tada je posve jasna poslovna logika Ukrajinaca da preuzmu poduzeće kojem je glavni biznis otkup žitarica, jer trebat će nahraniti sve te milijune pilića.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije