MEĐIMURJE-PLIN

TRŽIŠNA UTAKMICA Nenad Hranilović: Cijene plina za kućanstva u Međimurju bit će najniže na tržištu

Nenad Hranilović: S konkurencijom smo uvijek korektno surađivali, ali smo za naše kupce kućanstvo, kao i poduzetništvo, uvijek bili povoljniji od konkurencije

Kada je vijest o širenju Međimurje-Plina na zagrebačko tržište odjeknula međimurskom javnosti, počele su kružiti priče, dodatno potaknute istupima lokalnih političaru o toj temi, o odlasku Međimurje-Plina iz Međimurja.

Vatru je potpirila i odluka HERA-e o određivanju opskrbljivača za distribucijsko područje operatora distribucijskog sustava Međimurje-Plina, kojom je drugi energetski subjekt iz Zagreba određen za opskrbljivača na području Međimurske županije. Međimurci, koji su u siječnju ove godine ostali bez upravljačkih prava nad Županijskom bolnicom Čakovec, bojali su se da ne izgube još jednu međimursku instituciju, nositeljicu međimurskog identiteta – Međimurje-Plin.

Kako bismo razbili sve mitove vezane uz širenje Međimurje-Plina na zagrebačko tržište, sjeli smo s predsjednikom uprave Nenadom Hranilovićem i postavili ključna pitanja.

U nacionalnim se medijima pisalo da je Međimurje-Plin mala tvrtka, no za tvrdnja je daleko od istine, zar ne?

Međimurje-Plin d.o.o. Čakovec je velika tvrtka u svakom pogledu, kako u dijelu aktivnog sudjelovanja na liberaliziranom tržištu plina Republike Hrvatske od 2011. godine kada smo ponudama opskrbe plinom izvan Međimurja otvorili tržište, tako i u zakonskom pogledu. Prema Zakonu o računovodstvu Međimurje-Plin razvrstan je u kategoriju velikih poduzetnika obzirom da ispunjava dva od tri uvjeta propisana Zakonom o računovodstvu za velike poduzetnike, visinu prihoda i aktive, dok je brojem radnika, 74 zaposlenih na kraju 2023. godine, ispod uvjeta od prosječnog broja radnika tijekom godine od 250 zaposlenih. Danas Međimurje-Plin zapošljava 76 radnika.

Tvrtka je ispunila sve uvjete određene javnim natječajem za odabir opskrbljivača plinom u obvezi javne usluge koji je provodila Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA), kako na prvom natječaju koji je poništen od strane HERA-e kako bi se dala druga šansa GPZ Opskrba (kako je objavio Jutarnji list), tako i na ponovljenom drugom natječaju.

Dostavila je natječajem propisanu bankarsku garanciju u iznosu od 2.000.000,00 EUR za distribucijsko područje Gradske plinare Zagreb. GPZ Opskrba je veliko poduzeće s visokim dugom koji je na dan 31. prosinca 2023. godine iznosio 134.494.000 EUR obveza prema dobavljačima, s time da je u prihodu GPZ Opskrba obuhvaćeno 81.789.000 EUR subvencija od države. Sukladno Zakonu o tržištu plina svi energetski subjekti te i opskrbljivači plinom bi svoje obveze trebali podmiriti u roku od 60 dana odnosno ne bi smjeli imati nepodmirene dospjele obveze prema drugim energetskim subjektima starije od 60 dana.

Međimurje-Plin nije primio nikakve subvencije od države, a energetska kriza bila je i za Međimurje-Plin i za GPZ Opskrbu.

Vjerujemo da GPZ Opskrba, koja posluje na tržištu plina od 2008. godine, i koja je sudjelovala također i na javnom natječaju za odabir opskrbljivača u obvezi javne usluge i 2020. godine te je uz postojeće kupce kućanstvo koje je opskrbljivala plinom odnosno još uvijek ih opskrbljuje uz opskrbnu maržu od 9,6 EUR/MWh kao najvišom u Republici Hrvatskoj, odabrana za javnu uslugu na više područja sa oko 70.000 kupaca kućanstvo (primjerice distributivno područje Koprivnice-Plina iz Koprivnice, Energo Rijeke, Plin Projekta iz Nove Gradiške, Energo-Metana iz Samobora, Plin-Vrbovca iz Vrbovca, Plinkoma iz Pitomače, Ivkoma Iz Ivanca, Graske plinare Bjelovar iz Bjelovara, …), poznaje uvjete tržišta i način sudjelovanja na tržištu.

Nesnalaženje GPZ Opskrba kao velike tvrtke na tržištu u vrijeme najveće globalne svjetske energetske krize, koja je rješenje vidjela u prebacivanju kupaca poduzetništvo na opskrbu HEP-Plina Osijek ili u vidu potraživanja od države proračunskih sredstva na ime subvencije, smatramo da ne trebamo dodatno komentirati. Međutim, proračunska sredstva bi, osim za GPZ Opskrba, zbog svjetske energetske krize trebala biti kao subvencija isplaćena i ostalim opskrbljivačima plinom.

Smatrate li da proširenje opskrbe plinom na Grad Zagreb donosi dodatnu stabilnost i razvoj Međimurje-Plina? Kako bi se to moglo odraziti na vlasnike Međimurje plina?

Opskrba plinom u obvezi javne usluge u Gradu Zagrebu odnosno na distributivnom području Gradske plinare Zagreb, koja je drugo zasebno poduzeće u odnosu na GPZ Opskrba, je iznimno složen posao s elementima tržišnog natjecanja. Međimurje-Plin kontinuirano ulaže u razvoj i jačanje položaja na energetskom tržištu Republike Hrvatske. Svaki kupac ima pravo odabira opskrbljivača, a cilj Međimurje-Plina je da i u Gradu Zagrebu ponudimo tržišne ugovore i da se tržište otvori do kraja za kućanstva odnosno da na svim područjima ponudimo tržišnu opskrbu.

Što to znači za krajnje potrošače na području MŽ, možete li potvrditi da će Međimurci i dalje imati sigurnu i ekonomičnu opskrbu plinom, kao i dosad?

MEĐIMURJE-PLIN opskrbu plinom na tržištu Republike Hrvatske intenzivno radi od 2012. godine. Prvi je kao opskrbljivač plinom izašao na tržište Republike Hrvatske, izvan svog područja odnosno izvan Međimurja.

Opskrba plinom je tržišna djelatnost, a Međimurje-Plin je i u uvjetima najveće svjetske globalne energetske krize svim svojim kupcima, kućanstvu i poduzetništvu, osigurao sigurnu opskrbu plinom bez obzira na kojem se području kupci nalazili.

I dalje će svi kupci Međimurje-Plina, i u Međimurju, i izvan našeg distributivnog područja, imati sigurnu i najpovoljniju opskrbu plinom.

HERA-inom odlukom za opskrbljivača na području Međimurske županije određeno je da Međimurje-Plin nije javni opskrbljivač. No, Međimurje-Plin i dalje može nuditi opskrbu plinom međimurskim potrošačima. Što znači dolazak konkurencije na domaće tržište?

Međimurje-Plin je na distributivnom području Međimurje-Plina u Međimurju najpovoljniji opskrbljivač plinom s najboljim uvjetima opskrbe i najnižom cijenom i to već od 01.08.2024. godine.

Mi smo još 2016. godine imali konkurenciju na našem tržištu kućanstva, i to prvi u Hrvatskoj, tako da nam to nije novo. S konkurencijom smo uvijek korektno surađivali, ali smo za naše kupce kućanstvo, kao i poduzetništvo, uvijek bili povoljniji od konkurencije. Ponavljamo, i sada ćemo tržišnom opskrbom plina za naše kupce biti povoljniji od konkurencije.

Međimurje-Plin uvijek radi i usmjeren je na kupca, kako na području Međimurja, tako i na cijelom području Republike Hrvatske. Najbolji uvjeti opskrbe za krajnjeg kupca cilj su svih aktivnosti opskrbe plinom.

Cijene plina za naše kupce kućanstvo u Međimurju biti će najpovoljnije na tržištu odnosno najniže.

Najavljeno je osnivanje podružnica za novo područje opskrbe plinom.. Hoće li biti novih zapošljavanja s obzirom na novo tržište? Hoćete li preuzeti djelatnike GPZ Opskrbe ukoliko tamo dođe do otpuštanja?

Međimurje-Plin postupio je i postupa sukladno uvjetima javnog natječaja koje je odredila HERA te će i dalje postupati, što znači i kod zapošljavanja radnika.

Eventualno otpuštanje radnika GPZ Opskrba nije u našoj domeni i nije naše područje tako da isto ne bismo komentirali jer je svako radno mjesto dragocjeno. Radnici koje će biti zainteresirani moći će se slobodno javiti na natječaj kada isti bude objavljen.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije