30 GODINA OBRTNIČKE KOMORE MŽ

DRAŽEN NOVAK Koristite usluge i uključite se u aktivnosti Obrtničke komore – u travnju organiziramo prvi sajam strukovnih zanimanja Strukovizija

Obrtnička komora Međimurske županije ove godine obilježava 30. obljetnicu djelovanja

Dražen Novak, predsjednik je Obrtničke komore od 2022. godine ali i aktivan obrtnik. S obzirom na ovaj značajan jubilej razgovarali smo o izazovima na koje nailazi, ali i o planovima i važnosti obrtnika.

  • Recite nam koliko je registriranih obrta u MŽ te je li broj obrtnika u porastu?

Uzlazni trend porasta broja obrtnika koji je započeo prije sedam godina i dalje se nastavlja. U odnosu na isto razdoblje prošle godine, broj međimurskih obrtnika je povećan za 8,5% i danas ih djeluje više od 1.725. Razlog povećanju novootvorenih obrta pronalazimo ponajprije u državnim potporama za samozapošljavanje nezaposlenim osobama koje se odluče na pokretanje vlastitog obrta, mogućnosti otvaranja tzv. „paušalnih obrta“ i otvaranju obrta kao druge djelatnosti, što koristi sve više građana koji su već zaposleni kod drugog poslodavca, a žele realizirati svoju poslovnu ideju.

DRAZEN NOVAK obrtnicka komora mz (7)
Dražen Novak, predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije
  • Koje aktivnosti provodite ili planirate provesti kako biste promovirali obrtnička zanimanja i strukovno obrazovanje?

Promocija obrtništva i obrtničkih zanimanja ključni su zadaci Obrtničke komore Međimurske županije i cijelog komorskog sustava. U skladu s tim, provodimo širok spektar aktivnosti, uključujući sajmove, radionice, promotivne aktivnosti i edukacije obrtnika. Kontinuirano ulaganje u stručno usavršavanje je ključno za održavanje konkurentnosti i visoke razine kvalitete u pružanju obrtničkih usluga.

U fokusu naše buduće djelatnosti je promocija obrtničkih zanimanja, kako uživo tako i u online okruženju. Aktivno radimo na mijenjanju percepcije o obrtničkim zanimanjima, naglašavajući njihovu važnost kao ključnog stupa razvoja društva. Ove aktivnosti rezultirale su rastućim interesom za obrtnička zanimanja, što se očituje kroz pozitivne trendove upisa u strukovne škole u proteklih pet godina.

Nadalje, ove godine organiziramo prvi sajam #STRUKOVIZIJA: Sajam strukovnih vještina, koji će okupiti sve strukovne škole u Međimurskoj županiji, obrtnike, poslodavce i partnere koji su dio strukovnog obrazovanja. Ovaj sajam pruža priliku za interaktivne radionice, demonstracije poslova i strojeva kako bismo učenicima približili strukovna zanimanja i potaknuli ih na upis. Sajam će se održati 19.04.2024. u dvorani Graditeljske škole Čakovec, te pozivam sve zainteresirane da nam se pridruže.

Što se tiče unaprjeđenja strukovnog obrazovanja, Hrvatska obrtnička komora aktivno sudjeluje u izradi novih strukovnih kurikuluma u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja. Naglasak je na što većem broju sati naukovanja u stvarnom radnom procesu, što je temelj za uspješno strukovno obrazovanje i prilika za poslodavce da dođu do kvalitetne radne snage.

Majstorski ispiti i ispiti o stručnoj osposobljenosti dio su javnih ovlasti koje provodi Hrvatska obrtnička komora. Položeni majstorski ispit ili ispit o stručnoj osposobljenosti uvjet su za otvaranje obrta u određenim djelatnostima te preduvjet za primanje učenika na naukovanje. Radimo na osvještavanju ljudi o važnosti majstorskih ispita te omogućavamo kandidatima brzo i lako polaganje ispita organiziranjem ispita tijekom cijele godine. Također, kontinuirano radimo na unaprjeđenju majstorskih ispita kroz Erasmus projekte i procese osiguranja kvalitete.

  • Kakva je suradnja s Međimurskom županijom?

Suradnju s Međimurskom županijom ocjenjujem iznimno dobrom. Imamo zajedničke projekte koji traju već dvadesetak godina i zajedno postižemo iznimne rezultate. Primjerice, u projektu stipendiranja učenika obrtničkih zanimanja, Međimurska županija nas financijski prati još od samog početka kad smo stipendiste mogli nabrojati na prste jedne ruke, pa sve do danas kad ih imamo skoro 200. Prošle su se godine u naš projekt stipendiranja uključili svi međimurski gradovi i općine, što nas čini jedinstvenim u Hrvatskoj. Početkom svake godine se sklapa Sporazum o sufinanciranju promidžbenih aktivnosti Obrtničke komore Međimurske županije kojim Međimurska županija  pomaže izlagačima na sajmovima, a dobili smo i vrlo vrijednu podršku u trenucima kad je bila upitna naša budućnost kao institucije. Suradnju temeljimo na međusobnom povjerenju i zajedničkoj suradnji i možemo biti primjer drugima u komorskom sustavu. 

  • Važnost obrtništva u gospodarstvu je velika. Kako biste ocijenili trenutnu osjetljivost vlasti na potrebe i izazove s kojima se susreću obrtnici?

Svakodnevne i brze promjene u društvu reflektiraju se ne samo na međimurske  obrtnike, koji moraju biti fleksibilni i spremni na brzu reakciju i prilagođavanje, već i na sam rad Obrtničke komore Međimurske županije koja svoj rad i funkcioniranje mora prilagoditi potrebama međimurskih obrtnika. No jesu li i državna politika i resorno ministarstvo i državna birokracija spremni na fleksibilnost i brzo prilagođavanje? Je li školski sustav spreman odgovoriti na potrebe tržišta rada? Još uvijek politika ne doživljava obrtništvo, još uvijek obrtništvo nije tamo gdje mu je mjesto i upravo na svima nama jest da svaki dan svojim primjerima pokazujemo koliko vrijedimo, a posebno u onom dijelu kad govorimo koliko je važno i vrijedno biti majstor. Majstor svog zanata, majstor koji svojim rukama zna nešto učiniti i stvara nove vrijednosti i otvara nova radna mjesta. Sramežljivi pokušaji pomaganja onima koji započinju obrtničku avanturu poticajima za samozapošljavanje, omogućavanja paušalnog načina rada, oslobođenje od plaćanja poreza na tvrtku i oslobađanje plaćanja komorskog doprinosa za prve dvije godine poslovanja, biti će preslaba motivacija, ako ćemo se i dalje morati suočavati sa starim problemima: financijskom nedisciplinom, velikim opterećenjem porezima, doprinosima i drugim davanjima, neopravdanom i gotovom potpunom centralizacijom u ovoj državi, problemom sive ekonomije, pravnom i socijalnom nesigurnošću i anarhiji lokalne samouprave u odnosu prema obrtnicima.

  • Kako gledate na pozitivne trendove u razvoju poduzetničkih priča, s obzirom na kontinuirano mijenjanje pravila tržišnog poslovanja

U razvoju poduzetničkih priča, pozitivni trendovi igraju ključnu ulogu. Kontinuirano mijenjanje pravila tržišnog poslovanja zahtijeva od poduzetnika da budu fleksibilni, inovativni i spremni prilagoditi se novim uvjetima.

Inspirativne priče o uspjehu potiču druge obrtnike da se suoče s izazovima i ostvare svoje ciljeve. Razmjena iskustava i mentorstvo također igraju važnu ulogu. U konačnici, pravila tržišta će se i dalje mijenjati, ali obrtnici koji su otvoreni za promjene, uče iz njih i prilagođavaju se novim uvjetima imaju veće šanse za dugoročni uspjeh. 

  • I za kraj recite nešto o planovima Obrtničke komore MŽ?

Obrtnička komora Međimurske županije je u komunikacijskom smislu ostvarila zadane ciljeve – uvelike se pojačala vidljivost Komore i poduzetih aktivnosti u javnosti. Daljnji cilj je pozicionirati se u javnosti kao kreatori mišljenja i relevantni sugovornik po pitanju aktualnih tema važnih za poslovnu zajednicu i gospodarstvo Međimurske županije. Uz dodatan angažman kroz institucionalne kanale i poštujući službene procedure, iskomunicirali su se problemi s kojima su se obrtnici suočavali te se na njih pokušalo utjecati. Pozivamo sve naše članove da se uključe u rad udruženja i Komore, da prate naše aktivnosti i uključe se u njih. Od većih projekata koji nas uskoro očekuju izdvajam održavanje manifestacije #StrukoVizija : Sajam strukovnih vještina koji će se u organizaciji Obrtničke komore Međimurske županije, strukovnih škola i Međimurske županije održati 19. travnja i manifestaciju „Obrtnici u srcu grada“ , 25. svibnja, kroz koju ćemo naglasiti obrtničke djelatnosti koje možete koristiti u centru Čakovca.

Još jednom želim pozvati kolege obrtnike da koriste usluge Obrtničke komore Međimurske županije, da se odazovu našim pozivima na sastanke i uključe se u aktivnosti komorskog sustava kako bismo zajedno poboljšali i unaprijedili položaj obrtnika u našoj Županiji i cijeloj Hrvatskoj.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije