poljoprivrednik i medar iz Čakovca

ZAVRŠILA BERBA Andrija Stričak: Domaća heljda uvijek ide

Iako je osnovni razlog taj što je riječ o medonosnoj biljci koja hrani njegovih 170 košnica pčela, i sama je žitarica sve popularnija među kupcima

Već šest godina Andrija Stričak, poljoprivrednik
i medar iz Čakovca bira i heljdu uz ostale kulture koje sije.
Iako je osnovni razlog taj što je riječ o medonosnoj biljci koja
hrani njegovih 170 košnica pčela, i sama je žitarica sve
popularnija među kupcima. 

– Heljda je izuzetno zdrava žitarica puna
flavonoida, supstance koja čuva od malignih stanica. Naši
ljudi cijene domaći proizvod unatoč tome što je cijena domaće
heljde viša u odnosu na uvoznu, otkriva Stričak. Dodaje da je
osim u cijeni, razlika i u kvaliteti. Domaća je kvalitetnija,
ukusnija i kupci to prepoznaju. Ovogodišnja berba te žitarice
netom je završila.

– Berba je gotova, zrno je dobro. U odnosu na prošlu godinu urod
je polovičan zato što je bila suša. Ove smo godine pobrali između
sedam, osam kubika, no kad se posuši to može biti i do 40 posto
manje. Zrno se još mora obraditi pa će nakon obrade to biti još
pedeset posto manje težine, objašnjava Stričak. Ove se sezone
prvi puta sam okušao u sušenju kaše, no priznaje da nije
zadovoljan rezultatom.

– Prvi sam puta probao sam sušiti kašu, no bezuspješno. Kapacitet
sušare je ipak premali za količinu koju smo pobrali, a kaša se
mora obraditi u jedan, dva dana. Da bi mogla dulje stajati
neosušena, treba je adekvatno čuvati, rasprostrti je na velikim
površinama, a mi nemamo toliko prostora. Zato sam ostalo odvezao
u veliku sušaru, dodaje Stričak.

*Preuzeto iz Lista Međimurje broj 3.527

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije