U Vukanovcu se gradi privatna solarna elektrana

Da Vukanovec prednjači u Općini Gornji Mihaljevec, potvrđuje i najnovija investicija kojom Robi  Zadravec pored kuće s pratećim objektima gradi  prvu privatnu solarnu elektranu u Vukanovcu, a drugu u općini Gornji Mihaljevec (jedna postoji na Križopotju).

Elektrana se sastoji od tri fotonaposna bloka jačine po 10 kW, što znači da će elektrana biti ukupne snage 30 kW, a struju će za sada na tržište isporučivati preko HEP-a.

Investitor Zadravec kaže kako očekuje da će njegov obnovljivi izvor energije postati ekonomski konkurentan konvencionalnim izvorima energije u srednjem do dugom razdoblju što je otprilike za dvanaest godina te da će se u tom vremenu vratiti investicija i da će moći pored potrošnje za svoje potrebe određenu količinu struje ponuditi mještanima Vukanovca i njihovim susjednim naseljima.

Zadravec najavljuje još ulaganja. Samo gradilište već izgleda impozantno, a korištenje alternativnih izvora energije iz područja održivog razvoja je primjer ne samo Općini Gornji Mihaljevec i Međimurskoj županiji, nego i daleko šire, jer će njegova kuća biti primjer energetske učinkovitosti.

Takvi obnovljivi izvori energije imaju vrlo važnu ulogu u smanjenju emisije ugljičnog dioksida (CO2) u atmosferu, što je još jedan doprinos održavanja zemljinog eko sustava. Opširnije o projektu saznajte ovdje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije