Sporni teritorij u Sv. Martinu na Muri uvijek je bio hrvatski

Iz povijesnih dokumenata vezanih za područje općine Sv. Martin na Muri, katastarskih i cehovskih knjiga za područje Sv. Martina na Muri i Žabnika te Statuta bivše Općine Čakovec, vidljivo da je taj prostor hrvatski. Istaknuto je to na sastanku o utvrđivanja granične crte između Slovenije i Hrvatske na području Općine Sv. Martin na Muri.

Hrvatska i Slovenija ulaze u arbitažni postupak kojem je cilj utvrđivanje granične crte između dviju zemalja, pa je župan Ivan Perhoč sazvao prvi sastanak kako bi se prikupili podaci koji će se u koristiti u postupku.

Za Slovence sporni teritorij uvijek je bio u sastavu Hrvatske, a pravni prednici Međimurske županije i pograničnih općina na tom su području obnašali vlast, rečeno je na sastanku. Za Hrvatsku je važno da dokaže da je to i 24. lipnja 1991. godine, dan prije osamostaljivanja obiju država, bio hrvatski teritorij.

Na drugi sastanak pozvat će se predstavnici Područnog ureda za katastar, gradonačelnik Murskog Središća i načelnik Podturna, na čijem se području također nalazi teritorij na koji obje države polažu pravo. Prema nekim najavama, arbitražni suci mogli bi pravorijek donijeti 2014. godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije