U MTČ-u ostala bez posla, novu šansu dala joj je Humana Nova

Nakon 26 godina i pet mjeseci rada u MTČ Tvornici rublja i MTČ-u Biserka Kolomari ostala je bez posla. Tvrtke su propale, a radnici završili na ulici.

– Užasan je osjećaj kad nakon toliko godina novac odjednom prestane sjedati na račun. Osjećate se manje vrijednim, očajavate i tonete – kaže. Pune dvije godine bezuspješno je tražila novi posao. Napisala je najmanje 20 molbi.

– Obično bi mi rekli da sam prestara. Već sam bila na rubu kad sam preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje došla pitati za posao u zadrugu Humana Nova. Sad sam preporođena! Ovdje nismo na normi, možemo pokazati kreativnost i imamo slobodne ruke. I plaća je dobra, tek nešto manja nego što sam je imala u MTČ-u – ističe Biserka, jedna od devet zaposlenika socijalne zadruge Humana Nova, koju je osnovala nevladina udruga ACT iz Čakovca. Zadruga funkcionira poput pravog poduzeća. Sve što se proizvede, ide u prodaju u dva dućana u Čakovcu i Varaždinu.

Zadrugari su se odlučili na šivanje odjeće i obuće od starog tekstila. Recikliraju staru odjeću i stvaraju novu. Biserka je prva došla na ideju da se sašiju platnene kućne papuče raznih boja. Nazvali su ih “bibike”.

U zadruzi radi i Ines Palašek, mlada modna dizajnerica koja je prošle godine završila Tekstilno-tehnološki fakultet u Zagrebu. Na Sajmu poslova u Čakovcu došla je na štand Humane Nove i odlučila prihvatiti poziv na volontiranje. Nakon mjesec dana volontiranja vjerojatno će je i zaposliti.

– Presretna sam! Ovdje kreativnost dolazi do izražaja. Kad ugledam neki stari sako, dobijem i ideju kako od njega sašiti torbu. Redizajnom starih stvari nastaju nove kreacije – kaže. U zadruzi rade i osobe s invaliditetom, čije zapošljavanje zadruga potiče.

Teo Petričević iz ACT-a objašnjava da zadruga aktivno doprinosi održivom razvoju lokalne zajednice, smanjuje siromaštvo i pomaže u očuvanju prirode. Više od milijun tona tekstila baca se svake godine na odlagališta smeća, iako se najveći dio može reciklirati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije