- Prije 11 godina posadili smo 1.000 grmova. Danas imamo nasad od 3.500 grmova ranih i kasnih sorti, a beremo ih kako sazrijevaju, otkriva Leo Lisjak
Povoljni vremenski uvjeti te proljeće bez mraza garancija su
dobrog uroda pa je ovih dana na plantaži borovnica
Lea (38) i Jasminke (37)
Lisjak u Šenkovcu optimistična atmosfera.
Skupljaju se plodovi rada, a iako su se proteklih dana brale tek
rane sorte borovnica, posla je mnogo.
– Sve je započelo kad sam kupio mjericu borovnica u supermarketu,
bile su ukusne pa smo posadili par grmova za osobne potrebe.
Nakon toga smo odlučili ozbiljnije krenuti u proizvodnju pa smo
prije 11 godina posadili 1.000 grmova. S vremenom smo povećali
proizvodnju pa danas imamo nasad od 3.500 grmova ranih i kasnih
sorti a beremo ih kako sazrijevaju, otkriva nam Leo Lisjak.
PLANTAŽA
Plantaža je tako niknula usred Šenkovca, i to na mjestu gdje su
Lisjakovi prvotno planirali graditi obiteljsku kuću. Kuća na
kraju nije izgrađena, ali plantaža jeste pa je Leo posao u tvrtki
za videonadzor i programiranje zamijenio poslovima
poljoprivrednika.
– Od početka smo se odlučili da sve proizvodimo po ekološkim
načelima pa smo 2015. dobili i certifikat da su borovnice bez
prisutnosti pesticida, a unazad godinu dana u proizvodnju uvodimo
i načela biodinamike. Za borbu protiv puževa nabavili smo jato
indijskih patki trkačica a kako bi imali bolji prinos uz plantažu
je postavljeno i nekoliko košnica s pčelama, doznajemo od mladog
poljoprivrednika.
Svoje nasade Lisjakovi mrežama štite protiv tuče, a jedini
problem s kojim su se susreli su voluharice.
– Jedu korijenje pa smo mlade biljke morali štititi mrežama,
napominje Lisjak.
PROIZVODNJA
Kako bi produžili sezonu, Leo i Jasminka su borovnice počeli i
prerađivati, pa danas uz sirove plodove u ponudi imaju i razne
džemove i umake, često neobičnih kombinacija.
– Nastojali smo borovnicama dati dodatnu vrijednost pa smo od
plodova koji nisu prva klasa počeli raditi džemove i slatko ljute
umake, a borovnice kombiniramo i s lavandom i likerima, napominje
Lisjak.
Koliko će ove godine na kraju biti ljubičastih plodova teško je
prognozirati jer je berba tek počela, međutim ono u što su
Lisjakovi sigurni je da će ljubičasti plodovi biti puni vitamina.
* Preuzeto iz lista Međimurje, broj
3.505