kalamper - naš hranitelj

KRUMPIR – HRANITELJ Robna marka Međimurski kalamper u novom ruhu osvaja domaće i inozemno tržište

Dobra je vijest da se Međimurski kalamper kvalitetom uspio nametnuti najjačem trgovačkom lancu u Hrvatskoj

Prigodnim kratkim filmom, koji dočarava predanost međimurskog
poljodjelca svojoj zemlji, uvedeni su danas predstavnici medija u
konferenciju na kojoj je bilo riječi o podršci plasmanu
međimurskog krumpira na tržište, te dosezima koje proizvođačima
osigurava županijska robna marka Međimurski kalamper.

>> Robna marka Međimurski kalamper u novom ruhu

Dobru vijest da se međimurski krumpir kvalitetom uspio nametnuti
najjačem trgovačkom lancu u Hrvatskoj, no da se borba za lidersko
mjesto u Hrvatskoj – koje mu pripada – tek zahuktava, s javnošću
je podijelio predsjednik Udruge proizvođača merkantilnog
krumpira Damir Mesarić, zahvalivši Županiji
na velikoj podršci.

Župan Međimurske županije Matija
Posavec
 brojkama je ilustrirao lidersko mjesto
Međimurskog kalampera na tržištu: “Krumpir je naša strateška
poljoprivredna kultura u smislu količine proizvodnje jer su u
Međimurju pod krumpirom 1.874 hektara zemlje, što čini
proizvodnju od 101.000 tona tj. 70 posto hrvatske proizvodnje!
Čak 862 obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva, uz poljoprivredne
organizacije, vezana su uz krumpir, te s Udrugom proizvođača
merkantilnog krumpira daju snažan doprinos prepoznatljivosti
robne marke i plasmanu. Sada je naša robna marka Međimurski
kalamper dobila novi dizajn ambalaže te se pokreće niz aktivnosti
vezanih uz što bolji plasman”, rekao je župan, dodavši da se
brendiranjem međimurskog krumpira brendira i naša Županija – kao
zelena oaza u srcu Europe, kao regija koja ima svoju tradiciju,
povijest, ali i vrhunsku kvalitetu proizvoda koje plasira na
tržište.

Međimurska županija  kontinuirano podupire poljoprivrednu
proizvodnju, od projekata kontrole plodnosti tla i navodnjavanja,
do podupiranja organizacija proizvođača, izgradnje hladnjača te
dodjele potpora. Posreduje i lobira za plasman naših
poljoprivrednih proizvoda i u drugim zemljama, poput Austrije,
Mađarske i Crne Gore, kada je o krumpiru riječ, kao i tržištu
Hrvatske.  

I u Službi za stručnu podršku međimurski poljoprivrednici imaju
snažnog partnera, a voditelj Službe mr. sc. Milorad
Šubić
, dipl. ing. agr., naglasio je: “Povijest je
ostavila zapise o tradiciji proizvodnje krumpira u našem kraju, a
danas, kada se naši proizvođači uspješno prilagođavaju dobu
digitalizacije, ostaje nam izazov očuvanja zemljišta. Cilj kojem
smo posvećeni je primjena novih tehnologija očuvanja plodnosti
tla i smanjenje kemijskih sredstava u zaštiti bilja u korist
alternativnih. To je naša misija koju provodimo 20 godina i
koja je garancija da iza naše robne marke uistinu stoji
kvaliteta.”

Konferenciji za medije prisustvovao je i pročelnik Upravnog
odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i
turizam Darko Radanović te načelnik
Općine Belica Zvonimir Taradi koji je
dodao: “Uz kontinuiranu podršku našim proizvođačima koja nam je
obveza, pri čemu imamo važnog saveznika u našoj Županiji, radimo
i na promidžbi. Postavili smo svojevremeno u Belici spomenik
krumpiru – hranitelju, a na ovogodišnjoj manifestaciji zahvale za
plodove zemlje izabrali smo ponovo najteži krumpir. Pobjednik
izbora “Čiji je najteži?” na vagi je pokazao nevjerojatnih 1.617
grama!”

>> BELICA Jona Đurkin i djed Božo Premuš uzgojili najteži krumpir ovogodišnje sezone

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije