Poslodavci traže radnike, opisuju odlične radne uvjete, slobodne dane, visoke plaće, dobra smještaj, osiguranu hranu... No, nije uvijek tako.
“Tražimo radnike za rad na štandu po feštama, prodaja
palačinki, fritula, pommesa, kokica… Smještaj i hrana
osigurani, dnevnica 70 eura”. “Potrebni radnici za rad u zabavnom
parku u Vodicama za 8. mjesec. Plaća i naknada za hranu +
smještaj”. “Traži se sobarica za rad na turističkom brodu,
sedmodnevna krstarenja. Na brodu osigurani hrana i
smještaj”.
“Traži se iskusni restoranski konobar za rad na samoj rivi s
kvalitetnim gostima i dobrim bakšišom, vaš novčanik! Obavezan
barem kvalitetan engleski jezik! Radno vrijeme ukupno od 13 do
23. Plaća 1500 eura. Bonusi za trud i dodatnu volju”. “Traži se
iskusni roštilj majstor u finom restoranu, smještaj osiguran
odmah iznad restorana, obroci, plaća ovisno o
iskustvu 2000 i više eura”…
Oglasnici i društvene mreže proteklih su tjedana puni ovakvih i
sličnih oglasa. Poslodavci traže radnike, opisuju odlične radne
uvjete, slobodne dane, visoke plaće, dobra smještaj, osiguranu
hranu… No, nije uvijek tako. Društvene mreže pune su
i pritužbi radnika koji tvrde da su prevareni, bilo da je plaća
manje od ugovorene, bilo da ih je umjesto čiste sobe dočekala
prljava prostorija koju moraju dijetliti s još dvoje ili troje
sezonaca, da ih se tretira kao roblje i slično.
– Kad čuju da idem na sezonu na moru, prijatelji kažu da blago
meni jer ću se svaki dan kupati. Realnost je da more ni
ne vidiš jer radiš 12 sati i nakon toga misliš samo na krevet
krepan od umora”, ispričala je sezonska radnica. Sve je više
stranih radnika. Jedan je sezonac ispričao kako se
državljanin Indije požalio da u hotelu mora raditi puno
više sati od ugovorenog, a kad su mu rekli da je to tako, da
treba zapeti kad je sezona.
– A zašto ti prekovremeni sati onda nisu plaćeni? –
upitao je zbunjeni Indijac. Ima slučajeva da vlasnici kafića
radnicima kažu da će slobodne dane dobiti kad – prođe sezona. Kad
više ne budu na ugovoru… – Najljepše je kad za dobiti slobodan
dan moraš odraditi u jednom danu dvije smjene – iznio je svoje
iskustvo sezonac. Velik je broj pritužbi na rad 10 ili
12 sati dnevno, a plaća koju su ugovorili ostala je kao za
osmosatni radni dan, pa na kraju ispadne da je satnica tri eura.
Jedna je djevojka radila u kuhinji u ugostiteljskom objektu na
Plitvičkim jezerima. Ništa, napisala je, nije bilo onako kako su
joj rekli prije nego što je stigla prvi dan na
posao. Slobodnog vremena između doručka i večere nije
bilo jer se uvijek našao neki dodatni posao, od čišćenja do
istovara robe i sličnog. – Smještaj za zaposlene da ne spominjem,
uvjeti su nehumani. Kad sam rekla da idem raditi na brod, rekli
su mi da je otkazni rok 15 dana.
Da, nasmijala sam se, otkazni rok jest 15 dana, ali kad si
prijavljen… A ja nisam bila – požalila se. Sezonci se
žale da moraju raditi poslove koje nisu dogovorili, od kuhanja do
čišćenja i pospremanja soba. No, ima, dakako, i dobrih primjera,
samo što se oni rjeđe spominju. – Dečko i ja smo
preko oglasa našli posao, oboje konobarimo, plaća je
1300 eura, šest sati traje prva smjena, sedam sati druga smjena,
imamo obrok i smještaj u kojemu smo samo nas dvoje – napisala je
zadovoljna sezonska radnica.