BELICA

NOVI UDAR NA PROIZVOĐAČE KRUMPIRA U suncu tražimo spas

Poskupljenje energenata novi je razlog za brigu beličkih proizvođača krumpira. Zadnji računi za struju za jednu komoru iznosili su 9.600 kuna, dok su primjerice troškovi rada dviju komora prije poskupljenja iznosili 7.500 kuna...

Međimurski proizvođači krumpira odgovorili su na europsku zabranu korištenja sredstava protiv klijanja podizanjem hladnjače za čuvanje krumpira uz pomoć resornog Ministarstva. Samo je u Belici 11 hladnjača, u vlasništvu proizvođačkih organizacija ili pojedinačnih proizvođača.

– Za 70 posto naše investicije od 11,5 milijuna kuna dobili smo povrat iz resornog Ministarstva, a ostalo je naš trošak s kojim se možemo nositi. No, sada nas je dočekao novi udar – poskupljenje energenata. Hladnjača Agrobele ima četiri komore ukupnog kapaciteta 3.600 tona, objašnjava Damir Mesarić, predsjednik Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira.

Dodaje kako zasad uspijevaju plaćati troškove električne energije zahvaljujući tome što su ušli u program otpornosti za proizvođačke organizacije kojim su osigurali gotovo 1,9 milijuna kuna tijekom četiri godine.

– Taj novac moramo potrošiti namjenski. Time primjerice pokrivamo plaću voditelja, a između ostalog i električne energije za koju je predviđeno 80 tisuća kuna godišnje. Zasad nam taj novac pomaže, no u dogledno vrijeme morati ćemo plaćati struju i vlastitim novcem.

Zadnji računi za struju za jednu komoru iznosili su 9.600 kuna, dok su primjerice troškovi rada dviju komora prije poskupljenja iznosili 7.500 kuna.

ALTERNATIVA

Rješenje traže u alternativnim izvorima energije. Započeli su razgovori o gradnji sunčane elektrane na krovu hladnjače.

– Naša je hladnjača dovoljno velika za takvo nešto. Moramo vidjeti hoće li to biti naša investicija ili ćemo iznajmiti nekom za mjesečnu rentu. Bilo bi idealno da se možemo javiti na neki natječaj pa da možemo na taj način financirati solarne ćelije, kaže Mesarić.

Dodaje da su osim energenata porasli i troškovi repromaterijala, zaštitnih sredstava oko 60 posto, nafte za 100 posto, a umjetnog gnojiva i do 300 posto. Unatoč svim poskupljenjima – zasad – ne predviđa rast cijene krumpira.

– Cijena će ostati od 2,20 do 2,50 kuna. Ne bude li velikih suša, ne bi trebalo doći ni do značajnijih promjena, predviđa Mesarić.

* Preuzeto iz lista Međimurje, broj 3.501

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije