Bez dana radnog staža 1500 Međimuraca

Marko Baksa (21) iz Gardinovca posao traži tri godine. Po struci je rukovatelj samohodnim građevinskim strojevima. Poslao je dvadesetak zamolbi, a na razgovor je za posao pozvan deset puta. Ni jedan nije dobro prošao.

– Svi su tražili radno iskustvao koje ja nemam. Gdje da ga steknem kad nemam priliku raditi? – pita Marko koji je sreću potražio na Sajmu poslova u Čakovcu. Ni jednog dana staža poput Marka ima još točno 1500 stanovnika Međimurja.

– Više mi nije važno da radim u struci. Prihvatio bih bilo kakav posao – razočaran je Marko. Pomažu mu roditelji. Nezaposlenost u Međimurskoj županiji, prema posljednjim podacima, porasla je za čak 5,3 posto!

Na kraju veljače u evidenciji čakovečke područne službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje evidentirano je 7846 nezaposlenih osoba, gotovo 400 više nego u siječnju.

Udjel dugotrajno nezaposlenih koji na zaposlenje čekaju duže od jedne godine nešto je smanjen zbog velikog broja novoprijavljenih u prva dva mjeseca ove godine, i sad iznosi 36 posto. Zabrinjavajuć je i podatak da 1500 građana nema ni dana radnog staža!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije