U petak je u čakovečkom Domu sindikata održana 2. izložba bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske. Nakon Varaždinske županije u kojoj je ova manifestacija lani održana prvi put, ovogodišnja izložba ponajboljih bučinih ulja sjeverozapadnog dijela Hrvatske pokazala je da proizvodnja ove gastronomske poslastice na ovom području kvalitetna i razvijena.
Osim domaćina, župana Međimurske županije Ivana Perhoča i predsjednika Skupštine Međimurske županije Petra Novačkog, na otvaranju su bili i župan Varaždinske županije Predrag Štromar i njegova zamjenica Blanka Glavica Ječmenica, zamjenik župana Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek Jambrek, te pomoćnik ministra poljoprivrede Luka Čuljak.
Zamišljeno je da se manifestacija svake godine održava u drugoj županiji, a cilj joj je promicanje ove visokovrijedne prehrambene namirnice, unapređenje njene proizvodnje, poboljšanje kvalitete bučinog ulja, ali i zdrave konkurencije između proizvođača.
U uvodnom govoru župan Perhoč je naglasio da je bučino ulje namirnica po kojoj je ovaj kraj prepoznatljiv te treba biti dio našeg identiteta nakon ulaska u Europsku uniju. Velik broj proizvođača, ne samo s međimurskog područja, jamstvo je da će se proizvodnja održati i stalno unapređivati, stvarajući time uvjete za razvoj poljoprivrede, ali i otvaranje novih radnih mjesta.
Velik broj izlagača, njih 29 sa 34 uzorka koliko ih je bilo na čakovečkoj izložbi, dokaz su očuvanja tradicije ali i ulaska bučinog ulja “na velika vrata” u suvremenu gastronomiju.
Osim prezentiranja najboljeg što sjeverozapadna Hrvatska nudi, izložba je imala i edukacijski ali i natjecateljski karakter. Naime, bučina ulja ocjenjivala su se u dvije kategorije, hladnoprešana i nerafinirana bučina ulja proizvedena tradicionalnim postupkom uz prženje.
U prvoj kategoriji najboljim bučinim uljem u ovoj godini proglašeno je ono Uljare Tkalec iz Šenkovca, srebrnu medalju osvojila je cargovečka Uslužna uljara Presečki te OPG Miroslav Marđetko iz Goričana, dok je treće mjesto i brončanu medalju osvojilo ulje Uljare Just iz Vularije.
U kategoriiji nerafiniranih bučinih ulja proizvedenih tradicionalnim postupkom uz prženje, broncu su osvojila ulja OPG Krunoslav Balog iz Donjeg Kraljevca, Uljare Just iz Vularije, te OPG Zorica Kostanjevec iz Varaždina. Srebro odlazi u OPG Zlatko Đura iz Strahoninca, a ulje Uslužne uljare Ivanuša iz Gornjeg Hrašćana, ove godine osvojilo je zlatnu medalju.
Održana su i dva predavanja. O međimurskom koščičnom ulju i njegovoj zaštiti govorio je predsjednik Udruge za zaštitu međimurskih autohtonoih prehrambenih proizvoda Zoran Štefulj, a o utjecaju uvjeta proizvodnje na kvalitetu bučinog ulja doc. dr. Sandra Neređač sa Prehrambeno-biološkog fakulteta u Zagrebu. Treća izložba bučinog ulja održat će se dogodine u Krapinsko-zagorskoj županiji.