Frizeri u rukavicama

Frizeri u rukavicama

Kožne bolesti uzrokovane radom danas su najčešće profesionalne bolesti u razvijenim zemljama. Njihovo rano prepoznavanje i uvođenje mjera prevencije mogu značajno smanjiti njihovu pojavu. Projektom “Safehair 2.0” Universität Osnabrück iz Njemačke, u suradnji s European Employee and Employeer Associations Coiffure EU  i Uni Europa Hair & Beauty Global Union želi se poboljšati zdravlje i sigurnost na radu europskih frizera, s naglaskom na brigu kože i izloženost raznim preparatima.

Upravo ovo je bila i središnja tema skupa koji se od 29.2. do 2.3.2012. održavao u Berlinu na kojem su predstavnici trinaest europskih država raspravljali i o uvođenju mjera za zaštitu kože na europskoj razini, odnosno o vrednovanju zdravlja kože i mjerama za njenu zaštitu na radnom mjestu.

Hrvatsku su predstavljali dr. Jelena Macan iz Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada u Zagrebu i Boris Lukovnjak član Ceha frizera i kozmetičara Hrvatske obrtničke komore. – Ono što frizeri za očuvanje kože svojih ruku mogu napraviti odmah, je upotrebljavati rukavice kod svih radnji s mokrom kosom, ali i u svim ostalim poslovima.

Na taj način se sprječava utjecaj brojnih kontaktnih alergena  kojima smo izloženi na svojem radnom mjestu, a čiji se utjecaj manifestira u obliku crvenila, svrbeža, odnosno ekcematoznih upala kože – naglašava gospodin Lukovnjak vlasnik salona Studio kose «Boris» u Čakovcu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije