Direktorica Čakoma: “Mještanima Totovca se ništa ne radi iza leđa”

– Temeljem medijske pozornosti koja je stvorena nakon što je Gradsko vijeće Varaždina prihvatilo ponudu GKP Čakom d.o.o. iz Čakovca za odlaganje novonastalog otpada s područja Grada Varaždina na odlagalištu u Totovcu, te nepotpunih informacija koje su objavljene u nekim medijima, smatram potrebnim da se međimurska, ali i varaždinska javnost upozna sa cijelom kronologijom i svim činjenicama vezanim uz ovu problematiku – oglasila se direktorica čakovečkog ČAKOM-a Snježana Tkalčec Avirović.

Priopćenje direktorice Avirović pročitajte u nastavku:

“Grad Varaždin je od Grada Čakovca početkom godine tražio očitovanje je li moguće novonastali otpad s varaždinskog područja odlagati na odlagalištu u Totovcu. Temeljem tog pisma namjere, Čakom je Gradu Čakovcu dao pismenu ponudu za prihvat i obradu otpada i to novonastalog, a ne onog koji se nalazi baliran u vrećama na ulazu u Varaždin. Tu ponudu Gradsko vijeće Varaždina je prihvatilo.

Osim cijene, ponuda sadrži i neke preduvjete. Prvi je taj da odluku o prihvatu varaždinskog otpada mora dati i Gradsko vijeće Grada Čakovca. Drugi preduvjet je da Grad Varaždin dostavi osnovnu karakterizaciju otpada iz koje će se vidjeti što će se u Totovcu odlagati. U ponudi je navedeno da su 3 mjeseca minimalno razdoblje na koje se može, pod svim gore navedenim uvjetima potpisati ugovor.

Iako je na sjednici Gradskog vijeća Varaždina naša ponuda prihvaćena kao najpovoljnija, to još ne znači da je potpisivanje Ugovora gotova stvar, jer preduvjeti iz ponude još nisu ispunjeni. Pogotovo ne stoji ni informacija koja se počela pojavljivati u javnosti da se otpad s područja Grada Varaždina već počeo zbrinjavati u Totovcu.

U upravljanju Čakomom uvijek sam se vodila interesima vlasnika, ali i tvrtke. Kao prvi čovjek tvrtke u vlasništvu Grada Čakovca, a time posredno i građana, uvijek sam vodila računa o njihovim interesima. Dosadašnja poslovna praksa uvijek je bila da se o svemu pitaju građani, posebice kad se radi o tako osjetljivoj temi kao što je odlaganje otpada.


Naravno da sljedeći korak treba biti upoznavanje građana koji žive u neposrednoj blizini odlagališta o ovoj mogućnosti. To smo uostalom i planirali, jer su u Čakomovoj dosadašnjoj poslovnoj praksi njihove želje i potrebe dosad uvijek bile presudne, pa stoga ne postoji niti jedan razlog da sada bude drukčije. Sigurna sam da će Gradsko vijeće Grada Čakovca, prije donošenja svoje konačne odluke, uzeti u obzir i mišljenje lokalnog stanovništva.

Smatram da su informacije koje su se pojavile u medijima neposredno nakon održavanja Sjednice Gradskog vijeća Varaždina bile nepotpune, jer nigdje nisu sadržavale uvjete koje ponuda sadrži te koji se prije konačnog potpisivanja moraju ispuniti. Time su građani nepotrebno zbunjeni, te se u javnosti počeo stvarati dojam da se njima, a posebice mještanima Totovca radi nešto iza leđa, što je naravno neistina.

Također, stvorena je slika da se Čakomova ponuda u susjednoj županiji koristi za politička razračunavanja, odnosno kao pregovarački argument sa tvrtkom koja je temeljem Ugovora koji je potpisala bivša varaždinska vlast trebala zbrinuti stari i zbrinjavati novi otpad s tog područja. To nama, a sigurna sam ni Gradu Čakovcu nije bila namjera niti to uostalom želimo.


Pojačana pozornost javnosti na osjetljivim pitanjima poput odlaganja otpada korisna je i potpomaže transparentnosti procesa odlučivanja, no plasiranje nepotpunih informacija u javnost stvara dojam da se radi protiv interesa građana, Grada Čakovca i Čakoma. Takav slijed događaja meni otežava poslovanje, a Gradu Čakovcu normalno komuniciranje s mještanima Totovca. I dalje ćemo se u svome radu voditi poslovnom interesima i interesima građana.

Pozivam Vas da se za sve dodatne informacije te eventualno potrebnu dokumentaciju slobodno obratite u Čakom. Ja osobno, ali i svi nadležno djelatnici tvrtke rado će Vam pomoći te razjasniti sve nejasnoće.”

S poštovanjem,

Direktor
GKP “Čakom” d.o.o.
Snježana Tkalčec Avirović, mag. iur.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije