Prosvjed djelatnika MTČ-a: Proizvodile čarape i ostale “bose”

Prosvjed bivših djelatnika MTČ čaraparije

Međunarodni Dan žena, 8. ožujka, nažalost prosvjedujući, obilježilo je sedamdesetak bivših djelatnica “MTČ – Tvornice čarapa”. Predvođeni sinikalnim čelnicima iz Sindikata tekstila, obuće, kože, gume Hrvatske Savom Šmitranom i Nenadom Lečekom okupili su se jutros pred tvrtkom u kojoj su radile.

Renomirana tvrtka još u vrijeme bivše Jugoslavije, jedna od europski poznatijih u svojoj branši, u stečaju je. Doznajemo da su dubioze teške oko 152 milijuna kuna, što je potvrđeno na ovotjednom ispitnom ročištu u varaždinskom trgovačkom sudu. Prosvjed je protekao dostojanstveno.

Savo Šmitran – regionalni povjerenik sindikata “TOKG”

Od sjedišta tvrtke bivše djelatnice su pješke otišle do obiteljskih kuća vlasnica i bivše uprave “MTČ – Tvornice čarapa”, Darinke Kričke i Ksenije Preininger. Niti jedna se nije obratila okupljenima, a pretpostavka je i da nisu bile kod kuće.  “Naoruažani” transparentima simptomatičnih poruka, poput “Tekstil + obuća – međimurska brodogradnja”, “Vratite pokradeno” ispred zavidnih obiteljskih građevina vlasnica i dvadesetak minuta zvižduka i dostojanstvenih poruka, uputili su se prema središtu grada i županijskoj upravi gdje su međimurskom županu Ivanu Perhoču uručili proglas sljedećeg sadržaja:

“U ime radnica zaposlenih u tekstilnoj i obućarskoj industriji u Međimurju pozivamo župana i sve dogovorne pojedince i institucije, političare, intelektualce, poslodavce i medije da učine sve kako bi zaustavilo daljnje uništavanje ovih industrija i otpuštanje sve većeg broja zaposlenih, među kojima je čak 80 posto žena.

Pozivamo župana da pokrene rad nadležnih državnih institucija kako bi poduzeli dodatneistražne radnje kojima bi sprijčile namjeru i onemogućile sve koji se nečasnim i krimanlnim radnjama žele doći do vrijedne imovine kojima raspolažu ili su rasplogala posrnula poduzeća u Međimurskoj županiji. Od lokalnih, županijskih i političara na nacionalnoj razini, a posebice od saborskih zastupnika hrvatskog sjevera zahtjevamo da u sredinama gdje rade i javno djeluju dignu glas protiv pljačke i kriminalana, kojemu su naročito izloženo zaposleni u tekstilnoj i obućarskoj industriji. Posljednjih deset godina nepovratno je izgubljeno blizu četiri tisuće radnih mjesta.

Od župana i županijske vlasti očekujemo da se više nego dosad angažiraju u očuvanju temeljnih vrijednosti za koje se sindikat zalažđe – rad, poštenje, poštena plaća, solidarsnost i socijalna pravda. Od poslodavaca, posebno od onih u preostaloj tekstilnoj i obućarskoj industriji očekujemo da umjesto profita pod svaku cijenu, više rade na uvođenju socijalnog dijaloga sa socijalnim partnerima i da im otpuštanje radnika i ukidanje radnih mjesta budu na kraju liste prioriteta.

Od Vlade Republike Hrvatske očekujemo da štednju ne usmjerava isključivo prema socijalno najosjetljivijem dijelu stanovništva i da više poradi na jačanju porezne discipline i smanjivanju opsega rada na crno”, piše u proglasu TOKG-a.

Prosvjed je protekao uz diskretnu pratnju policije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije