Prosvjednici nisu blokadom prometnica ugrozili sigurnosno stanje

Ladislav Požgaj iz Operativnog komunikacijskog centra Policijske uprave međimurske potvrdio nam je da prosvjedi poljoprivrednika nisu blokadom prometnica u Međimurju ugrozili sigurnosno stanje.

Čakovečka južna obilaznica, od Nedelišća do Ivanovca blokirana je i dalje vozilima nezadovoljnih  seljaka koji traže svoja prava.

Brojni policajci i dalje diskretno osiguravaju punktove, nema disonantnih tonova i sve je na profesionalnoj razini, što se tiče policije i ostalih mjerodavnih. (Objavljeno 22.2. u 21.16 sati)

 

Jučer prvog dana prosvjeda skupilo se u Čakovcu preko stotinjak nezadovoljnih poljoprivrednika i mljekara koji su u Čakovcu ostali i preko noći. Danas traje drugi dan prosvjeda, a kako je u Čakovcu pogledajte u galeriji fotografija niže.

Stanje 22.2. u 15.54 sati: Južna čakovečka zaobilaznica još uvijek je u potpunosti je zatvorena za sav promet. Djelomično je na stotinjak metara otvoren dio od raskrižja Kalničke ulice prema zapadu, odnosno Ivanovcu. Naime, korisnicima benzinske crpke OMV omogućeno je da iz lokalnih cesta Strahoninca i Savske Vesi te Čakovca mogu namiriti svoje limene ljubimce.

Također, iz Ministarstva poljoprivrede javili su kako će poljoprivrednicima do kraja tjedna biti isplaćeni zaostali poticaji za 2011. godinu u iznosu od 81,14 milijuna kuna, od čega potpore za mlijeko za listopad i studeni 2011., naknade po odluci Vlade RH za mlijeko za listopad 2011., potpore u ribarstvu za IV. kvartal 2010. te potpore u ribarstvu za III. kvartal 2011. godine.

U siječnju ove godine isplaćeno je već 123,18 milijuna kuna poticaja iz 2011., što znači da će ukupni iznos isplaćenih potpora za 2011. biti 204,32 milijuna kuna.

Rešetar i mljekari nakon 15-minutnog sastanka sa ministrom bez dogovora

Samo 15 minuta nakon početka sastanka Savjeta za praćenje stanja u proizvodnji i preradi mlijeka u Ministarstvu poljoprivrede na kojemu su mljekari trebali predstaviti svoje zahtjeve o cijeni mlijeka ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini i proizvođačima, dio mljekara demonstrativno ga je napustio, nezadovoljan što je ministar raspravu o cijeni mlijeka stavio na dnevni red kao zadnju točku.

Jakovina je inzistirao da se raspravlja o zapisniku s prošlog sastanka, ali su seljaci htjeli razgovarati samo o otkupnoj cijeni mlijeka. Neki od njih potom su napustili sastanak ostavivši ministru devet zahtjeva.

– Predali smo službeno svojih devet zahtjeva ministru Jakovini. Nemamo vremena za simpozije, goruće probleme treba hitno rješavati – kazali su te dodali da traže sastanak s predsjednikom RH Ivom Josipovićem i premijerom Zoranom Milanovićem.

Dodali su i kako znaju da se problemi mljekara ne mogu riješiti preko noći, no kažu da bi ministar Jakovina morao odrediti rok u kojem će se taj problem rješavati.

– U suprotnom bi se mogao dogoditi narod! – poručili su.

Danas nakon podneva došli smo na južnu čakovečku obilaznicu koju su blokirali nezadovoljni poljoprivrednici. Umjesto da smo čuli konstruktivne prijedloge, zahtjeve seljaka, naišli smo na pogrdne riječi, vrijeđanja… Čak pred policijskim službenicima koji revno, samozatajno i diskretno osiguravaju prosvjed.


Zlatko Orsag
, iz Poljoprivredne komore pokušao je smiriti tenzije, davajući naglasak na razloge prosvjeda, a ne na privatne obračune. Podsjetnik, da nikome od nezadovoljnika nismo spominjali obitelj u negativnom kontekstu, prijetili… Mjerodavni će i to znati prepoznati. U policiju kažu da se prosvjed odvija u zakonskim okvirima, nema incidenata. Međutim nedostaje barem malo dostojanstva. (Vanja Haček)

Dio seljaka trenutačno je u Hrvatskom saboru na sjednici Odbora za poljoprivredu gdje pokušavaju zadržati 42 lipe po litri mlijeka do ulaska Hrvatske u EU, a nakon toga kazali su da će pred Vladu i tražiti da ih primi premijer Milanović. Traktoristi iz središnje Hrvatske, koji su još jučer najavili polazak prema Zagrebu, čekaju, kako doznajemo, ishod pregovora u Saboru.

Iz Ministarstva poljoprivrede priopćili su da je na samom početku Savjeta dio nezadovoljnih i nelegitimnih predstavnika udruga naprasno ustao i otišao sa sastanka te nisu ni željeli argumentirano razgovarati o problematici sektora mljekarstva. No sastanak je, tvrde, nastavljen predstavljanjem novih, vrlo povoljnih kreditnih linija HBOR-a te nastavkom dijaloga o modalitetu dogovaranja cijene između proizvođačkih udruga i mljekara.

Napominju da današnjem Savjetu nazoči veliki broj predstavnika drugih udruga proizvođača koji ne podržavaju prosvjede nego žele argumentiranu raspravu za stolom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije