Vođa prosvjeda Igor Rešetar nije uspio dati mlijeko zastupnicima

Krizni stožer za obranu cijene mlijeka na čelu s predsjednikom Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka Međimurcom Igorom Rešetarom trebao je u ponedjeljak ujutro u jeku “mljekarskih prosvjeda” dijeliti mlijeko i zastupnicima Hrvatskog sabora. Nažalost, taj je pokušaj zbog kašnjenja organizatora propao.

Zakasnili su gotovo sat vremena, a nisu uspjeli ni donijeti mlijeko jer je saborskom osiguranju bila sporna bačva u kojoj je bilo mlijeko. Na koncu su ih pred Sabor pustili, ali bez mlijeka jer je u bačvi, prema riječima osiguranja, mogla biti i kakva eksplozivna naprava. Mljekari samo žele sastanak s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom, naglasili su. Predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka Igor Rešetar ponovio je da ih je na prosvjede natjerala teška gospodarska situacija koja je brojne farme dovela do propasti.

– Tražimo cijenu od 2,70 kuna po litri mlijeka i ne možemo i nećemo pristati na Lactalisovu cijenu od 2,30 kuna po litri. Ako se nešto ne promijeni, naše će mljekarstvo propasti i prije ulaska u Europsku uniju – poručio je Rešetar. Mljekari su se kasnije vratili na Markov trg te su podijelili mlijeko s kojim nisu smjeli pred Sabor.

U HSUPM-u kažu da imaju punomoći čak 22 mljekarske udruge te određenog dijela pojedinaca da ih zastupaju u pregovorima o cijeni mlijeka s mljekarama. I dalje traže obračun cijene u skladu s tromjesečnim prosjekom zemalja EU, umjesto novog prema kojemu bi im cijena litre mlijeka bila i 40 lipa manja od stare.

Tvrde kako je menadžment Dukata nalogom da cisterne ne uzimaju mlijeko ucjenjivao kooperante kako bi iznudio nove ugovore s nepovoljnim uvjetima.

– Dužni smo još jedanput upoznati javnost da je Savez u pisanoj formi 14. veljače uoči prosvjeda obavijestio Dukat da će doći do zastoja u prometovanju vozila ispred Dukata, ali da prosvjednici neće ometati cisterne koje svakodnevno kupe mlijeko od kooperanata. Menadžment Dukata izdao je nalog da cisterne ne uzimaju mlijeko, čime je ucjenjivao kooperante s ciljem iznude novih ugovora s nepovoljnim uvjetima – kaže se u jutrošnjem priopćenju iz HSUPM-a te dodaje kako su ucjena i iznuda kazneno djelo.

Ministar Jakovina i danas je ustvrdio da sve probleme u poljoprivredi treba rješavati dogovorno, za stolom, a ne na cesti te da Ministarstvo nije to koje pregovara o cijeni mlijeka niti je u mogućnosti zakonskim niti bilo kakvim drugim aktima odrediti cijenu mlijeka.

U srijedu je, naime, dogovoreno da će se udruge proizvođača mlijeka i mljekare kojima isporučuju mlijeko do kraja veljače dogovoriti o novom modelu otkupne cijene mlijeka, dok stari model vrijedi još za ovaj mjesec. Dogovoreno je i da će mljekare otkupiti sve proizvedeno mlijeko na farmama te da će do idućeg Savjeta za praćenje stanja u proizvodnji i preradi mlijeka proizvođači definirati sve probleme s kojima su suočeni kako bi ministarstvo sustavno pristupilo pronalaženju rješenja te pomoglo proizvođačima koji su u trenutačnim poteškoćama.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije