Ivan Senčar: Novi porezni zakon mogao bi odbiti investitore!

Ivan Senčar, direktor i vlasnik tvrtke Euro-Unit iz Slakovca, uputio je apel za promjenu prijedloga Zakona o oporezivanju primitka od dividendi i udjela u dobiti, koji stupa na snagu 1. ožujka, a predviđa oporezivanje primitaka od dividendi i udjela u dobiti po stopi od 12 posto, i to na sve primitke za dobit ostvarenu u razdoblju nakon 31. prosinca 2000. godine.

– Ovako izgleda moja tvrtka: mnogobrojne svjetske, europske i domaće nagrade i priznanja kvalitete, uspješnost poslovanja i društvene odgovornosti, jedna od društveno  najodgovornijih tvrtki u Hrvatskoj, dobitnica nagrade INDEKS-DOP, jedna od najkvalitetnijih hrvatski tvrtki s podmirenjem svih obveza u roku “jednog dana”, bonitetni rejting AAA, među dva posto najboljih u Hrvatskoj…

Svi porezi, pa i oni na dobit, uredno su plaćeni u cjelosti i na vrijeme, a da ih tvrtke nije dignuta ni kuna dobiti. Ne bih se hvalio da nisam prisiljen upravo na svom primjeru ukazati na nerealnosti u novom prijedlogu poreznog zakona.

Priča o pomoći gospodarstvu što dolazi iz nove vlade, to jest iz nekih dijelova novog  poreznog zakona, priča je za malu djecu i reakcija poduzetnika mora biti hitna i ustrajna.

Ukoliko se neki segmenti u novom poreznom zakonu ne promijene, od 1. ožujka država će ući u “mrak investicija”, a teza o novim investitorima u realnom sektoru ostat će samo mrtvo slovo na papiru.

Zašto? Zato jer upravo ovakvi kao moja tvrtka najvjerojatno odlaze iz Hrvatske – stoji u opširnom apelu I. Senčara, dostavljenom Gospodarsko-socijalnom vijeću Međimurske županije.

Senčar predlaže da se ne donosi Zakon o oporezivanju primitaka od dividendi i udjela u dobiti koji se odnosi na prošlo razdoblje, tj. onaj dio koji je posljedica prijašnjih zakonskih okvira. Znači, ne oporezovati s 12 posto dividende i udjele u dobiti ostvarene od 1. siječnja 2001. do 1. ožujka 2012.

– Potrebno je preispitati ispravnost odluke o uvođenju tog poreza od 1. ožujka i odgoditi primjenu do 1. travnja, kako bi se omogućilo tvrtkama da prije donošenja tog zakona mogu dati godišnje porezne prijave te na temelju uvida u poslovanje, odnosno rezultate,
odlučiti što će s dobiti ostvarenom u poslovnoj godini prije donošenja zakona – stoji u prijedlogu I. Senčara.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije