Vodoopskrbni sustav: Svi uzorci vode zdravstveno su ispravni

Opskrba dovoljnim količinama kvalitetne vode za piće ima veliku važnost za zdravlje ljudi. Voda iz vodoopskrbnog sustava u Međimurskoj županiji je visoke kvalitete što potvrđuje i korištenje vode bez posebne prerade osim preventivne dezinfekcije klorom.

Kloriranje se vrši plinovitim klorom u koncentraciji 0,2-0,35 mg/l klora. Kontrolu kvalitete vode za piće provodi Laboratorij Međimurskih voda d.o.o, a nadzor Sanitarna inspekcija.

Tabelarni prikaz zdravstvene ispravnosti vode za piće u 2011. godini

Pod pojmom “mreža” podrazumijeva se uzorkovanje vode na hidrantima u svim naseljima Međimurske županije. Ovako dobra kvaliteta vode tijekom posljednjih godina rezultat je dosljedne primjene HACCP sustava te dobrog preventivnog održavanja vodovodne mreže.

Posebnu brigu o kvaliteti vode vodimo nakon puknuća cjevovoda, izgradnje novih vodova i rekonstrukcije postojećih. U 2011. godini analizirano je 30 takvih uzoraka vode i svi su odgovarali Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće.

Radi dodatne kontrole kvalitete vode za piće u 2011. godini Hrvatski zavod za javno zdravstvo uzorkovao je 8 uzoraka vode sa vodocrpilišta Nedelišće i Prelog te je izvršena “C” analiza istih koja obuhvaća oko 130 parametara.

Takva analiza uz mnoge parametre uključuje i pesticide, poliaromatske ugljikovodike, teške metale, mineralna ulja, viruse. Svi uzorci bili su zdravstveno ispravni!
Srednje vrijednosti tvrdoće vode u 2011. godini izražene u stupnjevima njemačkim (oD) su iznosile:

Nalazi laboratorijskih analiza, kao i drugi podaci o kvaliteti vode, mogu se naći na internet stranicama www.medjimurske-vode.hr, a mogu se doznati i pozivom Laboratorija Međimurskih voda d.o.o. na broj 364-733.

Svoje primjedbe ili pritužbe u vezi s kvalitetom vode možete prijaviti na besplatni broj telefona (0800-313-111).

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije