Četvrti gospodarski forum Općine Nedelišće

Mogućnosti razvoja poduzetništva u europskim okvirima

U organizaciji Udruge poduzetnika i obrtnika općine Nedelišće i Općine Nedelišće održan je u srijedu, 25. siječnja 2012., VI. Gospodarski forum.

Uz iznesena uvodna izlaganja svrha Gospodarskog foruma je omogućiti poduzetnicima i obrtnicima da svojim sudjelovanjem iznesu mišljenja, prijedloge i primjedbe vezane uz aktualne gospodarske teme, razvoj poduzetništva i obrtništva na području općine i rad Udruge.

Uz četrdesetak poduzetnika i obrtnika forumu, održanom u multimedijalnoj dvorani Mesapa u Nedelišću, nazočili su načelnik Općine Nedelišće Mladen Horvat, zamjenik načelnika i v.d. direktora tvrtke Mesap. d.o.o. Vitomir Kirić, predsjednik Općinskog vijeća Željko Kacun te potpredsjednik Općinskog vijeća i predsjednik njegovog Odbora za gospodarstvo Zvonko Kerman.

Pojačati aktivnosti Udruge

Vršitelj dužnosti predsjednika Udruge poduzetnika i obrtnika Općine Nedelišće Zlatko Tkalčec uvodno je podsjetio kako je Udruga osnovana radi promicanja zajedničkih interesa njezinih članova te okupljanja poduzetnika i obrtnika u svrhu ostvarivanja njihovih poslovnih ciljeva te gospodarskog razvoja općine Nedelišće.

Govoreći o programskim aktivnostima Udruge u 2012. godini, rekao je kako su to uspostava sustava potpora i pomoći članovima Udruge u njihovim potrebama, partnerstvo s Općinom Nedelišće u provedbi Strateškog plana razvoja općine Nedelišće, zajednički nastupi na gospodarskim sajmovima, edukacija poduzetnika i obrtnika, izrada promotivnog materijala općine Nedelišće, uspostava sustava informiranja, razmjena iskustava i informacija te poslovno udruživanje.

Za provedbu ovih ciljeva kao modele istaknuo je osiguranje poslovnog prostora, rad profesionalnog zaposlenika koji za potrebe Udruge radi pola radnog vremena, suradnju s Općinom Nedelišće gdje Udruga želi biti strateški partner u provedbi plana razvoja, suradnju s tvrtkom Mesap d.o.o. što je najprioritetniji projekat u općini Nedelišće te organizaciju poduzetničkih foruma radi informiranja i razmjene poslovnih iskustava.

Vezano uz financiranje rada Udruge spomenuo je prihode od članarine, zatim od izravno zainteresiranih poduzetnika i obrtnika za pojedine programe, od vlastitih prihoda iz fondova Europske unije te iz proračuna Općine Nedelišće. Zahvalio je tvrtki Bercon d.o.o. na pomoći u vođenju rada Udruge, kao i Općini Nedelišće na potpori koju pruža, ne samo Udruzi, nego i razvoju gospodarstva.

Razvojne mogućnosti i investicije

Općinski načelnik Mladen Horvat istaknuo je kako Općina Nedelišće ima partnerski odnos s Udrugom te da se kroz organizaciju ovakvog tipa foruma željelo reći tko što radi, te koje su želje i mogućnosti da bi se onda mogli organizirati tematski forumi. Rekao je kako će Općina pomagati rad Udruge, pri čemu već plaća trećinu plaće zaposlenika Udruge, te da će osigurati prostor za njezin rad.

Napomenuo je kako je zadnji trenutak za konsolidaciju pred ulazak u Europsku uniju iduće godine za što moraju biti spremni, kako Općina Nedelišće, tako i gospodarstvenici. Podsjetivši na osnovne podatke o općini Nedelišće, kazao je kako je na polovici njezinog područja završena katastarska izmjera te je ona u primjeni, a nakon objave uvjeta nastavlja se s izmjerom kako bi se mogle primjenjivati uređene zemljišne knjige.

Govoreći o 2011. godini naglasio je kako je ona bila u znaku izgradnje čemu su prethodile dvije godine priprema. Rekao je kako se radi o 12 projekata od kojih je većina završena, neki su još u tijeku, a neki zbog određenih poteškoća nisu još započeli.

Naveo je izgradnju sustava kanalizacije s odvodnjom oborinskih voda za naselja Dunjkovec i Pretetinec u vrijednosti 16,5 milijuna kuna, te početak izgradnje Sportskog parka Trate u Nedelišću, odnosno igrališta za NK Nedelišće s tribinama, u vrijednosti prve faze izgradnje 9,5 milijuna kuna, uređenje novih ulica u kojima je raspoloživo 27 gradilišta za stambenu izgradnju, dok po naseljima općine u već ranije uređenoj infrastrukturi ima još 200 gradilišta. Rekao je kako će izvršenje Proračuna Općine Nedelišće za 2011. biti 19.000.000 kuna, poslovanje će biti pozitivno, dok vrijednost projekata koji ne prolaze kroz proračun iznosi 14.000.000 kuna.

Govoreći o potporama gospodarstvu istaknuo je kako se one odnose na stvaranje uvjeta za njezin razvoj, odnosno izgradnju komunalne infrastrukture i uređenje poslovnih zona. Spomenuo je Privrednu zonu Nedelišće te zonu u Pušćinama koja će se proširivati, te buduće zone Goričica u Nedelišću površine 17 hektara i gospodarsku zonu u Macincu na površini od 220 hektara koja se već počela uređivati s dvije strane uz prugu.

Rekao je kako će se zone uređivati nakon raspisivanja javnog poziva za iskazivanje interesa potencijalnih ulagača jer Općina više sama ne može izvršiti financiranje otkupa zemljišta i uređenja prostora. Napomenuo je kako se jedan strani ulagač već interesira za zonu Goričica radi izgradnje termocentrale koja kao gorivo koristi drvnu masu.

Od prometnica istaknuo je buduću brzu cestu Čakovec-Varaždin od rotora u Nedelišću uz prugu prema Gornjem Kuršancu gdje će se urediti i cargo-centar, zatim sjevernu obilaznicu Nedelišća, također uz prugu, za što elaborat postoji već 22 godine, a što je Međimurska županija prihvatila kao prioritet. Od drugih kapitalnih ulaganja za iduće razdoblje spomenuo je nastavak izgradnje kanalizacije u ostalim naseljima općine za što će projekat biti spreman za pristupne fondove Europske unije, zatim dogradnju Osnovne škole Nedelišće, izgradnju sportske dvorane OŠ «Dr. Ivan Novak» Macinec, Sportskog parka Trate te Društveno-kulturnog centra u Nedelišću.

Zaključno je istaknuo kako se od Udruge poduzetnika i obrtnika očekuje povezivanje, odnosno udruživanje radi mogućnosti kandidiranja izvođenja pojedinih projekata, veće uključivanje u donošenje prostorno-planskih i razvojnih dokumenata te oslobađanje od osjećaja samodostatnosti jer ulaskom u Europsku uniju zbog toga mnogi neće biti konkurentni niti u Hrvatskoj, a kamoli izvan nje.

Udruživanjem do uspjeha

Direktor tvrtke Bercon d.o.o. Josip Bacinger govorio je o temi «Klasterizacija – udruživanjem do uspjeha». Naglasivši potrebu povezivanja rekao je kako su mogući oblici udruživanja tvrtki na određenim poslovima, zatim u zadruge, udruge, gospodarsko interesna udruženja te ugovorne (sporazumne) organizacije.

Od mogućih sektora udruživanja na području općine Nedelišće spomenuo je građevinski sektor, sektor prometa roba, skladištenja i špedicije, obnovljive izvore energije, ugostiteljsko-turistički te sektor tradicijskog obrtništva.

O informatičkoj naobrazbi poduzetnika i pripremi novog poslovnog adresara ukratko je govorio Ivan Horvat naglasivši kako je potrebno organizirati edukacije primjenjivog informatičkog poslovanja, zatim opremiti radionicu kroz poticaje ministarstva te uspostaviti kvalitetan sustav informiranja putem interneta.

Vesna Novak iz tvrtke Bercon d.o.o. okupljene je upoznala s natječajima za potporu poduzetništvu od strane pretpristupnih fondova te ih pozvala da što više vlastitih programa kandidiraju za dobivanje bespovratnih sredstava i tako pridonesu razvoju svojih poslovnih potencijala. Katarina Kelenec, koja pola radnog vremena radi za potrebe Udruge, upoznala je okupljene s mogućnošću zajedničkog nastupa na sajmu Gast u Splitu od 7. do 11. ožujka.

Nazočni su ispunili anketu o organiziranju više različitih seminara sukladno zainteresiranosti za pojedina područja, a na kraju su pozvani na redovnu godišnju, ujedno izbornu, sjednicu Skupštine Udruge poduzetnika i obrtnika Općine Nedelišće koja će biti u subotu, 4. veljače 2012. godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije