Petnaest polaznika završilo obuku za instalatere solarnih postrojenja

U Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Varaždin u petak, 20. siječnja, završio je teorijski dio obuke za instalatere solarnih postrojenja. Riječ je o prvom projektu takve vrste u Republici Hrvatskoj, zahvaljujući kojem je 15 polaznika iz Varaždinske i Međimurske županije steklo nove kompetencije na području obnovljivih izvora energije.

– Županijska gospodarska komora već niz godina aktivno radi na programima obnovljivih izvora energije, pa smo u takvim programima na području Varaždinske županije postigli značajan napredak. Rezultat tih naših aktivnosti je veliki broj tvrtki koje se uspješno bave obnovljivim izvorima i primjenom energetske učinkovitosti, kao i povećanje svijesti o važnosti korištenja obnovljivih izvora te njihovoj gospodarskoj isplativosti. Stoga je Komora, u okviru Poduzetničke akademije, pokrenula i projekt kojem je cilj osposobiti trenere koji će dalje obučavati naše obrtnike i tvrtke koji se bave instaliranjem solarnih postrojenja – istaknuo je Čedomil Cesarec, predsjednik Županijske komore Varaždin.

Prvi projekt takve vrste u našoj zemlji započeo je 9. siječnja, a polaznici, tijekom 80 sati teorijske i praktične nastave, stječu teorijska i praktična znanja vezana uz fotovoltaične sustave i solarna grijanja. Nakon završetka teorijskog dijela polaznici će praktični dio obuke imati u bugarskom Plovdivu, u tamošnjem Laboratoriju za solarne tehničare.

– Predavači u ovom projektu su stručnjaci iz gospodarstva educirani prema njemačkom modelu, a polaznici će nakon položenog ispita steći međunarodni certifikat koji će jamčiti da su kvalitetno osposobljeni za montažu postrojenja vezana uz solartermiju, bilo da je riječ o postrojenjima za grijanje tople vode ili dobivanje električne struje. Uspješnom organizacijom ovog programa edukacije Županijska komora i dalje pridonosi očuvanju okoliša, a istovremeno omogućuje usavršavanje u znanjima i vještinama koje predstavljaju isplativ posao koji donosi nove poslove i nova radna mjesta za naše tvrtke i obrtnike – naglasio je Čedomil Cesarec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije