Međimurje je svjetska destinacija vrhunskih vina!
Na prigodnoj svečanosti upriličenoj povodom berbe pušipela u
oglednom, klonskom, vinogradu, predstavljena su vina koja su na
prestižnom Decanteru u Londonu osvojila pregršt odličja.
Prvog dana ovogodišnjeg listopada, koji je po temperaturama zraka
i sunčanom vremenu bio kao ljetni dan, na imanju obitelji
Horvat u Svetom Urbanu održana je prava
svečanost vinu i grožđu u čast, ali i kao zahvala svima koji rade
na sorti pušipel te su predstavljena vina koja su na nedavnom
svjetskom ocjenjivanju ili skupu vina Decanter u Londonu osvojila
čak 15 odličja te jednu preporuku. Predstavljen je i posebno
pohvaljen Šampion Decantera, pjenušavo vino Vinarije
Štampar iz Svetog Urbana.
Na ovom skupu i prelijepom ambijentu kakav zna prirediti samo
časna obitelj Horvat bili su upravo svi oni koji
su kroz posljednjih 10 godina učinili sve, kako bi iz jednog
pomalo zapuštenog grožđa moslavac ili šipon, predanim i stručnim
radom stvorili vino svjetske kakvoće i ugleda. Na terasi i
pod brajdom te u vinogradu bili su redom oni kojima je tu mjesto
i koji su imali što reći.
Ovo je svjetska destinacija vrhunskih vina
U prvom redu župan Matija Posavec koji od prvog
dana podržava i pomaže u projektu Pušipel, koji je ovaj puta
kazao kako je međimursko vinogorje svjetska destinacija vrhunskih
vina. Zatim je tu bio njegov zamjenik Josip
Grivec koji o pušipelima govori probranim riječima. Do
njih je sjedio i besjedio prof. doc. dr. Darko
Preiner s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu,
koji od prvih trenutaka bdije nad pušipelima od klona,
presađivanja i berbi do njegovg stavljanja u specijalnu bocu i na
tržište.
Zatim je tu bio Stanislav Rebernik načelnik
Općine Štrigova čovjek kojemu kada su vinari i pušipel nije ništa
teško. Do njega je animator i promotor Josip
Mikec, zatim Marko
Puškadija,stručni suradnik iz
Međimurske županije te njegov kolega i pročelnik Darko
Radanović. U ime Hortus Croatiae koja je važan čimbenik
u projektu Pušipel Tea Dvanajščak Vuković, u ime
struke dipl. ing. agr. Marijan Čižmešija i
Rudi Grula iz Turističke zajednice Međimurske
županije koji najviše zna što znači marka vina Pušipel na
tržištu i među strukom.
Opet ćemo imati vrlo dobra vina
I naravno domaćini koji najviše brinu o ‘fakultetskom vinogradu i
vinu’ Vladimir i Robert Horvat te njihove
vrijedne supruge koje su pripremile slastan domjenak. Nedostajali
su dugogodišnji i vjerni pratitelji vinogradarstva i vinarstva te
posebno Urbanovoga u županiji Zrinskih, Sandra
Herman i Milorad Šubić.
Nakon što su predstavljeni ‘biseri Decantera’ svi nazočni
zaputili su se u vinograd gdje je prvi čovjek županije
Matija Posavec ubrao prve grozdove, a potom su
to učinili i ostali sudionici, dok su Horvatovi berači berbu
nastavili i dovršili. Robert, Marijan i Darko su rekli kako je
grožđe čilo i zdravo, kiseline standardne, a sladori kao iz
snova, 87 oecsla.
Opet će međimurski vinari imati odlična vina, poglavito Pušipel,
a svi konzumenti se oplemenjivati njima. Preiner, župan i ostali
vinovnici su kazali kako se projekt Pušipel nakon 10 godina
podiže na višu razinu jer je prepoznat kao klasično vino,
predikat i pjenušac. Klonovi iz matičnjaka bit će dovoljni
da zadovolje potrebe međimurskih vinogradara, ali i za druga
tržišta, odnosno vinogradare diljem Hrvatske koji će htjeti
uzgajati ovu međimursku zaštićenu marku vina, koja je osvojila
London, znači vrh vrhova među vinima, kako to veli Ivan
Goričanec,sommelier nacionalnog
glasa. Ili, jednostavno fantastično, što bi rekao Ivan
Fiolić Fio,dobar poznavatelj
kakvoće međimurskih vina.
Ili, kako je naglasio Marijan Čižmešija, imamo i
imat ćemo vina svjetske kakvoće. Neka tako bude i ostane, rekli
smo mi novinari.