U prvih šest mjeseci u Međimurju ugašeno 300 tvrtki

U prvih šest mjeseci u Međimurju ugašeno 300 tvrtki

Međimurska županija na samom je začelju po visini plaća u Hrvatskoj, a ulaže i znatno manje novca u tehnološki razvoj! Zaključak je to iz analize poslovanja međimurskih tvrtki u prošloj i dijelu ove godine, pripremljenoj za sjednicu Županijske skupštine.

Prosječna plaća manja je tisuću kuna, a vrijednost investicija u dugotrajnu imovinu po tvrtki iznosi 244.000 kuna, što je 154.000 kuna manje od državne razine. Ukupni prihodi pali su 4,2 posto, a bruto dobit za trećinu.

Kupovna moć građana u prošloj je godini dodatno smanjena, što se najbolje vidi u padu prometa u trgovini na malo. Nezaposlenost je porasla 25 posto, a plaće su u odnosu na 2009. godinu porasle svega 25 kuna!

Problemi građevinarstva iz 2010. godine nastavljeni su i u ovoj godini pa je u prvih šest mjeseci ostvaren gubitak od 2,6 milijuna kuna. Zaključak je da se ne nazire mogućnost oporavka u ovoj godini.

Dobra je vijest pozitivan vanjskotrgovinski saldo koji je dvaput veći od onog godinu prije. To je i najsvjetlija točka međimurskog gospodarstva. Broj tvrtki u blokadi porastao je čak 30 posto. U prvoj polovicu ove godine ugašeno je 295 tvrtki, odnosno 12 posto, no to nije imalo znatniji utjecaj na broj nezaposlenih koji je povećan za tri posto.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije