Obrtnici traže lakše zapošljavanje na povremenim poslovima

Obrtnici traže lakše zapošljavanje na povremenim poslovima

Nakon Hrvatskog sindikata metalaca, i Obrtnička komora Međimurja poslala je poruku budućoj vladi. – Kako bi se obrtništvo oporavilo i bilo spremno za konkurenciju na zahtjevnom tržištu Europske unije, potrebno je riješiti goruće probleme koje smo podijelili na sedam zahtjeva budućoj vlasti. Tražimo da se političke stranke očituju o tome prije izbora i da se naši zahtjevi riješe – istaknuo je na konferenciji za novinare u Čakovcu predsjednik MOK-a Slavko Faltak, koji je prenio zahtjeve krovne Hrvatske obrtničke komore.

S konferencije za novinare (Foto: Robert Varga)

Obrtnici traže uvođenje financijske discipline na tržištu, jednakopravan položaj gospodarskih subjekata u poslovanju, sudjelovanje u oblikovanje gospodarske politike, povećanje konkurentnosti obrtništva, fleksibilnost korištenja radne snage, obrazovanje i osnivanje posebnog ministarstva koje bi obuhvatilo obrt, malo i srednje poduzetništvo.

– Postojeće radno zakonodavstvo i ograničena primjena ugovora o djelu ne odgovara potrebama suvremenog poslovanja. Treba donijeti propise koji će omogućiti brže i jednostavnije kratkotrajno zapošljavanje na privremenim i povremenim poslovima sklapanjem posebnih ugovora. Time će se bitno umanjiti rad na crno, odnosno rad bez ugovora – ističe Faltak. Obrtnici poručuju da su “žilav i zdrav dio gospodarstva”. U Hrvatskoj radi oko 90.000 obrta sa 120.000 zaposlenih.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije