Korona kremator tvrtke Tehnix

MEĐIMURSKI PROIZVOD Na visokim temperaturama uništava koronavirus, ali i uzročnike gripe, ebole…

Osim za koronavirus, može se koristiti i za uništavanje virusa koji izazivaju SARS, koleru, ebolu, gripu, tifus..., ali i za kremiranje uginulih životinja te spaljivanje droge.

Život se zbog korone iz temelja brzo promijenio i u svakodnevnici nastaju materijali poput maski, rukavica i zaštitne odjeće, koji su potencijalno infektivni, a ne znamo gdje i kako završavaju. U tim novim okolnostima naš sustav gospodarenja otpadom je nedostatan, i postojeća infrastruktura ne odgovara tom izazovu.

Korona kremator tvrtke Tehnix je dobro rješenje za novonastali problem jer se na jednostavan način termički uklanja opasnost od naknadne infekcije – rekao je prof. dr. Slaven Dobrović s Fakulteta strojarstva i brodogradnje nakon što je razgledao prototip specijalnog postrojenja za spaljivanje i kremiranje infektivnog medicinskog otpada, osmišljen u tvrtki Tehnix u Donjem Kraljevcu, s kojom FSB surađuje.

Mobilni kremator je dug šest metara, visok dva, a širok metar i pol. Njime se upravlja automatski, a otpad se spaljuje plamenikom u rotacijskoj peći na temperaturi od 800 do 1000 stupnjeva. Kapacitet je 100 kilograma po satu, ovisno o vrsti materijala. Prof. dr. Daniel Rolph Schneider s FSB-a napominje da je mobilni kremator brz odgovor na potrebu zbrinjavanja korištene zaštitne i medicinske opreme na način da se ona termički, na visokim temperaturama, uništi, čime se uništavaju i patogeni virusi.

Osim za koronavirus, može se koristiti i za uništavanje virusa koji izazivaju SARS, koleru, ebolu, gripu, tifus…, ali i za kremiranje uginulih životinja te spaljivanje droge. U projekt je uključen je i Institut za sigurnost Zagreb.

Nakon što smo razvili specijalnu kabinu za karantenu, javila se ideja da izradimo i jedinstveni stroj u svijetu, kremator za termičku obradu infektivnog otpada. Borbu s koronom ne možemo završiti ako sav infektivni nismo kremirali. Želimo time pomoći i medicinskoj struci koja se lavovski bori protiv virusa – rekao je direktor Tehnixa Đuro Horvat.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije