NAPRAVITE SAMI Restoran Terbotz otkrio recept za savršenu domaću međimursku gibanicu

Ovaj raskošan kolač od vučenog tijesta s četiri nadjeva, premda bogat aromama i sastojcima poput jabuka, cimeta, maka i oraha, pruža osjećaj lakoće i zadovoljstva. Recept smo dobili u poznatom restoranu Terbotz gdje ga poslužuju s domaćim sladoledom od buče i izvrsnim međimurskim desertnim vinima.

Pri samom spomenu međimurske gibanice sline nam krenu na usta,
ali rijetko se odlučujemo pripremiti je sami jer se na prvi
pogled čini da je priprema komplicirana i dugotrajna. Ako ćete
sami raditi tijesto, moglo bi i potrajati, ali uz ovaj recept
možete u kolaču uživati uz mnogo manje muke i truda.

Domaća međimurska gibanica

Sastojci:
10 gotovih kora od vučenog tijesta
maslac za premazivanje kora
kiselo vrhnje za polijevanje

Za nadjev od jabuka:
2 kg jabuka
šećer – ovisi o slatkoći jabuka
cimet

Za nadjev od maka:
200 g maka
200 ml mlijeka
50 g šećera
grožđice po želji
1 vanilin šećer

Za nadjev od sira:
500 g kravljeg sira
100 g šećera
1 vanilin šećer
2 jaja

Za nadjev od oraha:
200 g mljevenih oraha
200 ml mlijeka
100 g šećera

Priprema: Za nadjev od jabuka fino naribajte jabuke, u njih
dodajte šećer i cimet u prahu i sve dobro izmiješajte. Količina
šećera ovisi o slatkoći jabuka s kojima radite. Za nadjev od maka
stavite mlijeko na vatru, kada zakipi, maknite s izvora topline i
ubacite mak i šećer. Zatim po želji dodajte grožđice pa sve
vratite na vatru još 2-3 minute da se mak dobro “pofuri”.
Ostavite gotovu smjesu da se ohladi.

Za nadjev od sira u većoj posudi dobro pomiješajte sir, jaja,
šećer i vanilin šećer. Za nadjev od oraha mlijeko i šećer stavite
na vatru da zakipi pa maknite s vatre, ubacite orahe i dobro
pomiješajte. Pustite da se smjesa ohladi. Kad ste napravili sve
četiri smjese, vrijeme je da složite svoju gibanicu. Na dno lima
za pečenje stavite dvije kore za savijače (svaku premažite s malo
rastopljenog maslaca). Na donju koru ravnomjerno rasporedite
nadjev od oraha pa preko njega stavite dvije kore koje ćete svaku
opet premazati maslacem.

Zatim slijedi nadjev od sira, zatim maka i na kraju nadjev od
jabuka. Kod svakog nadjeva ponavljajte isti postupak s korama. Na
kraju na nadjev od jabuka opet stavite kore, premažite ih kiselim
vrhnjem i stavite peći na 180 stupnjeva oko 45 minuta. (Iz
magazina Slano & slatko, travanj 2020.)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije