NARUDŽBE STIŽU I IZ FRANCUSKE

INOVACIJA IZ MEĐIMURJA Tvrtka Vuplast proizvodi topljive vreće za pranje kontaminirane odjeće!

Njihovi inovatori osmislili su vreću za pranje kontaminirane odjeće kod koje djelatnici bolnica nemaju izravni kontakt s kontaminiranom odjećom

Na muci se poznaju junaci, poslovica je koja se itekako živi u ovim danima pandemije koronavirusa, a njezini glavni akteri su tvrtke koje su, umjesto da se odluče na najlakšu opciju i radnicima podijele otkaze, gotovo preko noći napravile zaokret u poslovanju i krenule s novim poslovima, inovacijama…

Kako se prilagoditi novim uvjetima na globalnom tržištu, pokazala je mala obiteljska tvrtka Vuplast iz Savske Vesi, koja odnedavno proizvodi topljive vreće za pranje kontaminirane odjeće. Javila im se, uz ostale, i francuska bolnica CHU Poitiers s konkretnom narudžbom od čak 20.000 vreća.

Bolnice su im i dosad bile značajni kupci potrošnog materijala poput vreća za smeće i infektivni otpad, no nakon izbijanja pandemije koronavirusa pojavila se i potreba za vrećama za kontaminirani tekstil koje se mogu staviti u perilicu.

Inovatori Ivan i Nikola Marciuš iz Vuplasta prionuli su traženju rješenja, a otegotna okolnost bila im je ta što je dobava PVA materijala, biorazgradivog polimera polivinil-acetata, bila gotovo nemoguća misija. U kratkom roku i s dostupnim materijalima uspjeli su osmisliti vreću koja se pokazala boljom od one izrađene isključivo od PVA materijala! Izrađena je od 100 posto recikliranog materijala PE-LD (polietilen niske gustoće), a detalji o proizvodu i procesu proizvodnje zasad su, napominju, tajni.

Vreća podnosi i vlažni tekstil, dvostruko je deblja i čvršća od standardne PVA vreće. Pojednostavljeno, vreća s odjećom veže se vezicom i cijela stavlja u perilicu. Djelatnici bolnica i drugih ustanova tako nemaju izravnog kontakta s kontaminiranom odjećom. Tijekom pranja vreća se u kontaktu s vodom rastvara na dnu i ispušta odjeću. U osmišljavanju i realizaciji pomogle su im i Županijska bolnica Čakovec te Opća bolnica Varaždin.

Ivan Marciuš, voditelj logistike, kaže da je proizvodnja u cijelosti organizirana u Međimurskoj županiji, u pogonu u Savskoj Vesi, što znači da je riječ o domaćem proizvodu s velikim potencijalom za izvoz.

– Naša mala obiteljska tvrtka jedini je proizvođač takvih proizvoda u EU – napominje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije