Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA, održala je petu po redu poljoprivrednu konferenciju pod nazivom Upravljanje znanjem u poljoprivredi: Povratak korijenima (u digitalnom dobu)
Konferencija se održala 25. veljače 2020., u
Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje.
Na konferenciju se odazvalo oko 40-ak sudionika, od kojih su
najveći broj činili poljoprivredni proizvođači, predstavnici
savjetodavnih i znanstvenih institucija te predstavnici lokalnih
akcijskih grupa. Naglasak konferencije bio je na isticanju
važnosti poljoprivrede u pogledu sigurnosti potrošača, poznavanju
porijekla i kvalitete hrane te spajanja tradicionalnih načina
uzgoja s modernim principima.
Konferencija je započela sa stručnim predavanjem dr. sc. Siniše
Jelovčana koji je kroz prezentaciju “Poljoprivredna proizvodnja
danas i u budućnosti” prikazao kakve nas promjene i izazovi
očekuju. Naglasio je da će poljoprivreda u budućnosti biti izazov
za proizvođače, no potrebno je imati znanja kako bi se promjenama
lakše prilagođavalo. Mr. sc. Slaven Aljinović govorio je o
standardizaciji poljoprivredne proizvodnje uz koju se postiže
vrhunska kvaliteta proizvoda sa što manje gubitaka u proizvodnji.
Također je spomenuo važne uvjete standardizacije i njezine učinke
na hrvatskom tržištu poljoprivrednih proizvoda.
Prema anketi na koju su sudionici konferencije prilikom prijave
odgovarali na pitanje “Mislite li da je voće i povrće na
hrvatskom tržištu u potpunosti zdravstveno ispravno?” njih čak 82
% smatra da voće i povrće nije u potpunosti zdravstveno ispravno.
Upravo iz tog razloga na panelu “Sigurnost hrane” raspravljalo se
o načinima i mjerama kojima se problem sigurnosti hrane može
umanjiti, a na panelu su sudjelovali Marko Tarandek, voditelj
odjela nadzora tvrtke Austria Bio-Garantie, Marko Šarčević,
proizvođač i distributer poljoprivrednih proizvoda i Andrija
Lesar, upravitelj službe za sustav kvalitete u Bioinstitutu.
Zaključak panela je taj da je sustav kontrole hrane u Hrvatskoj
dobro postavljen te se vrši dovoljno kontrola što dokazuje da je
hrana koju danas konzumiramo sigurna.
U nastavku su dipl. ing. agr. Nikola Blažon i mag. ing. agr. Ivan
Blažon održali predavanja na temu udruživanje proizvođača za
povećanje konkurentnosti i prednosti istog te precizna
poljoprivreda tj. digitalizacija u poljoprivredi. Udruživanje
proizvođača vrlo je bitno kako bi se postigla konkurentnost na
tržištu, proizvođači postali pouzdani partneri koji su u
mogućnosti pregovarati za bolje uvjete proizvodnje i prodaje
svojih proizvoda. S druge strane, digitalizacija je budućnost
poljoprivredne proizvodnje te je g. Blažom predstavio
najpopularnije mehanizme odn. tehnologije kao što su BLOCKCHAIN i
REMDry te Digitalni inovacijski hubovi i njihove prednosti u
korištenju.
Sudionici konferencije su na pitanje “Što Vam je kod kupnje
najvažnije?” odgovorili da je podrijetlo proizvoda najvažniji
čimbenik odabira kupovine (58 %), zatim cijena proizvoda (25 %) i
način uzgoja (17 %). Na drugoj panel raspravi pod nazivom
“Proizvođači” sudionici su bili Nenad Kosi (konvencionalna
proizvodnja), Dejan Hunjadi (biodinamička proizvodnja) te
profesor Ivica Kisić (proizvodnja u urbanoj sredini).
Raspravljalo se o različitim načinima uzgoja te važnosti
isticanja podrijetla proizvoda. Na kraju konferencije može se
zaključiti da nam lokalno proizvedena hrana mora biti primarni
cilj proizvođača ali i primarni izbor potrošača. Na taj način,
potičemo domaću proizvodnju, prednost dajemo domaćem proizvođaču
te samim time možemo direktno utjecati na sigurnost hrane.
Poljoprivreda kakvu znamo se ubrzano mijenja, zahtjevi potrošača
su sve veći, a s druge strane ograničenja prilikom proizvodnje i
plasmana postaju stroža. Stručni predavači i sudionici panel
rasprave predstavili su svoje mišljenje o toj kompleksnoj
problematici, a sve s ciljem boljeg sutra za proizvođače uz
očuvanje prirodnih resursa za buduće naraštaje.