Predsjednica Udruge uzgajivača svinja Međimurja Sonja Fažon ovakve događaje smatra važnima za rad udruge
U sklopu projekta Okusi z mojega grunta danas je u dvorani DG
Sporta u Prelogu održan 2.Kolinski obed Udruge uzgajivača svinja
Međimurje. Profesori i učenici Srednje škole Prelog i Gospodarske
škole Čakovec, predvođeni poznatim chefom Branko
Ognjenovićem, brojnim su posjetiteljima pripremili
tradicionalne međimurske specijalitete. Među gostima bili su i
voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj
Ognien Zlatev te zamjenici međimurskog župana
Sandra Herman i Josip Grivec.
Predsjednica Udruge uzgajivača svinja Međimurja Sonja
Fažon ovakve događaje smatra važnima za rad udruge.
-Ovakve manifestacije za nas imaju veliki značaj. Kroz njih
prezentiramo rad udruge, ali i naše članove udruge, posebno mlade
obitelji kojima je promocija nužna kako bi pronašli svoje mjesto
na tržištu. Sve to doprinosi i razvoj međimurskog svinjogojstva,
poručila je Fažon.
Predsjednica je kratko komentirala i situaciju u njihovoj
djelatnosti.
-Stanje nije obećavajuće. Nažalost, svakog tjedna netko odustane
od svinjogojstva, znači ugasi se jedno obiteljsko-poljoprivredno
gospodarstvo ovakvog tipa. Naši pokazatelji, ipak, navode nas na
zaključak da je prerada isplativa i zbog toga je nužno
preorijentirati se u tom smjeru, najavila je pravac daljnjeg
razvoja Fažon.
Iako i sami mnogo čine na realizaciji različitih projekata, svaka
je pomoć dobrodošla.
-U opstanak svinjogojstva trebalo bi se ulagati na svim razinama,
od županijske do državne. Drugačije će teško ići, jer ova grana,
kao što sam već rekla, trenutno jedva preživljava. Osim nužno
potrebnih ulaganja, nadamo se i subvencijama koje će pridonijeti
povećanju proizvodnje, rekla je Fažon.
Današnji program održan je pod pokroviteljstvom Međimurske
županije, a zamjenica župana Sandra Herman
istakla je da su već danas krenuli s analizama ovogodišnje
priredbe i napravili projekciju za slijedeću.
-Ovakve manifestacije daju veliki doprinos promicanju međimurske
enogastronomije po kojoj smo sada već široko prepoznatljivi i
koja je jedan od razloga za nedavno dobivanje trećeg EDEN-a po
čemu smo jedinstveni u Europi. Na ovaj način, ujedno, promoviramo
naše zaštićene proizvode, ali i ukupnu poljoprivrednu proizvodnju
koja se odvija na jedan vrlo kvalitetan način. Najbitnije je što
ovako povezujemo poljoprivrednu proizvodnju s ugostiteljstvom,
turizmom, ali i obrazovanjem. Samo sinergija svih tih segmenata
daje rezultate, rekla je Herman.
Zamjenica župana govorila je i o potencijalima ovog projekta.
-Bilo bi šteta kad bi ova manifestacija ostala samo lokalnog
karaktera. Zbog toga je treba otvoriti prema van, prema turistima
i svim zainteresiranima. Svi bi oni došli u Međimurje radi
Kolinskog obeda, a nakon njega proveli bismo ih vinskom cestom
ili im omogućili welness, rekreaciju i sportske sadržaje. Na taj
bi način ova manifestacija dobila svoju punu svrhu i smisao,
zaključila je Herman.