
- Bez ikakve pripreme, onako kako ga nudimo kupcima naš Pušpel osvojio je priznanje Decanter. Mislim si kakvo odličje bi mogao dobiti 'fakultetski' Pušipel koji se odgaja pod stručnim okom profesora s Agronomskog fakulteta u Zagrebu - kaže Vladimir Horvat, začetnik OPG-a Vina Horvat.
Najmanje četiri puta godišnje provjerimo stanje vinograda i vina sorte i zaštićene marke Pušipel kojeg obitelji Horvat uzgaja u sklopu projekta Društva vinogradara i vinara Hortus Croatiae, Međimurske županije i Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Tako činimo i sada nekoliko dana pred početak ranih sorti grožđa
i dok obilazimo ostale Horvatove vinograde ne možeo se načuditi
njihovoj urednosti te količini i stanju grožđa.

– Nedavno smo na Decanteru osvojili vrijedne bodove za naš
obiteljski Pušipel, kojeg nismo posebno pripremali, pak se pitam
koliko bi bodova dobio ‘fakultetski’ pušipel kojeg uzgajamom po
visokim standardima Agronomskog fakulteta Zagreb? Pušipeli su
jako dobri, odlični i siguran sam kako smo na dobrom putu da
Pušipel postane i čvrst ekonomski potencijal.

O pušipelu i vinarima međimurskim, samo najbolje
– Potvrđujem sve što otac moj rekao je i slijedim njegov put,
naravno prilagođavajući se zahtjevima i potrebama tržišta. Ono
najvažnije, a to je minimalna uporaba zaštitnih kemijskih
sredstava i težnja prema ekološkoj proizvodnji u mojoj je domeni.
Vidite, kako nam dobro izgleda vinograd, i kako ste ga vi nazvali
‘fakultetski’, nema niti tragova peronospore niti zlatne
žutice.

A taj put je, visokom kvalitetom steći povjerenje naših kupaca i
konzumenata naših vina. Jasno, otkako su nam kolege i Agronomski
fakultet, posebice dr.sc. profesor Darko
Preiner, uz ogromnu potporu Međimurske županije i župana
Matije Posavca povjerili obrađivanje prvog
nasada ‘fakultetskog’ vinograda s pušipeom, te stvaranje
vina i sadnju novih trsova, želimo i hoćemo biti ‘sigurnost’
projekta koji ima sigurnu budućnost.

