UGOSTITELJI SE BUNE

PRIJETI LI NAM SLOM UGOSTITELJSTVA? Ugostitelj iz Čakovca: ‘Profit se topi kao maslac’

Traže smanjenje PDV-a s 25 na 13 posto i ukidanje poreza na potrošnju od 3 posto. Tvrde kako je sektor turizma i ugostiteljstva pred kolapsom, plaće su male, a konobari i ostalo osoblje bježe iz zemlje. - Profit se topi kao maslac - kaže Patrik Pintarić, ugostitelj iz Čakovca

Dvije godine nakon što je donesena odluka o uvođenju
nove stope PDV-a za usluge turističkog smještaja i
ugostiteljstva, hrvatski su ugostitelji dovedeni do
ruba. Od 1. 1. 2017. godine stopa PDV-a na
izvanpansionske ugostiteljske usluge povećana je na čak 25%, što
čini razliku od 12% u odnosu na onu prethodnu. Dotada,
stopa na usluge smještaja i usluge pripremanja hrane i pića
iznosila je svega 13%, pišu 24sata.

Unatoč provedenoj studiji koja prikazuje
negativne utjecaje politike na turistički i
ugostiteljski sektor u Hrvatskoj te učestalim apelima
ugostitelja kojim traže izmjene zakona, čini se
kako Vlada i dalje ne planira ništa poduzeti u vezi s
ovim.

U spomenutoj studiji predviđeno je čak 41% manje
investicija, ali i 71% manje novozaposlenih do
2021. godine. S trenutno važećim stopama PDV-a mogući su tek
manji pozitivni učinci na fiskalne prihode, dok se dugoročno
mogu, osim manjka investicija i novozaposlenih, očekivati i manja
bruto dodana vrijednost te manje kvalitetnih smještajnih
jedinica. Ovaj problem pokušava riješiti i Koordinacija
ugostitelja Hrvatske, koja je do sada Vladi predala dva
seta zahtjeva. Zahtjevi uključuju snižavanje PDV-a za pripremu
hrane na 13%, ukidanje poreza na potrošnju te općenito veće
porezno rasterećenje ugostitelja.

Osim toga, zahtijeva se i prilagođavanje radnog prava tako
da se omogući povremeno zapošljavanje prilikom povećanja obujma
posla po uzoru na postojeće vrijednosne kupone za obavljanje
sezonskih poslova u poljoprivredi. Ove zahtjeve podržao
je i Patrik Pintarić, direktor Gradske
kavane Čakovec, s kojim su 24sata imala priliku razgovarati i
doznati informacije iz prve ruke kada je riječ o trenutnoj
situaciji u ugostiteljstvu.

Profit se topi kao maslac

Kada je Pintarić 2010. godine odlučio otvoriti kafić, porez u
ugostiteljstvu iznosio je 23% te je kao školovani ekonomist znao
izračunati sve troškove poslovanja koje će morati platiti. U
prilog mu je išlo i smanjenje poreza na 10% dvije godine nakon
pokretanja biznisa te je iste godine donio odluku o povećanju
plaća svojih zaposlenika. Međutim, nakon nekoliko godina
stabilnog poslovanja, situacija je krenula nizbrdo 2017. godine
te se morao suočiti s prvim velikim problemima. Porez je skočio
na 25%, a pojavila su se i opterećenja i nameti.

– U trenutku kada je porez drastično pao, zadovoljno sam priopćio
djelatnicima kako zahvaljujući pametnoj turističkoj strategiji
RH od sljedećeg mjeseca imaju 20% veće plaće. Nažalost,
nestabilna porezna politika u narednim godinama rezultirala je
nemaštovitim podizanjem PDV-a Vlade na 25% te sam se suočio s
ogromnim problemima. Nisam mogao smanjiti plaću jer bi djelatnici
pokazali veliko nezadovoljstvo te sam znao da uvjeti u kojima
rade uvelike utječu na moj posao. Uz to, pojavili su se
ZAMP, HRT, dodatna komunalna naknada, nekoliko vrsta velike brige
oko voda. Nisam znao što učiniti. Profit se počeo topiti kao
maslac, a troškovi poslovanja bili su veći za 50% u odnosu na
početak – govori Pintarić.

Također, kako kaže, trenutna stopa PDV-a u ovoj djelatnosti ne
ostavlja prostor kada je u pitanju povećanje plaće, iako svaki
vrijedan i posvećen konobar zaslužuje povećanje plaće od 30% do
50%.

Smanjenjem poreza bliži smo EU-ovim standardima

Smanjenjem poreza Pintarić bi, kako kaže, prvo povisio
plaće djelatnicima, a smatra kako i njegove kolege ugostitelji
razmišljaju jednako. Iako većina konobara ne mašta o
tome da cijeli svoj radni vijek provedu u ovoj struci, upravo im
izravna komunikacija s gostima omogućuje ostvarivanje
kontakata, a samim time i pronalazak boljih poslova. Kako navodi,
osim povećanja plaća radnicima, smanjenjem poreza na 13%
približili bi se standardima EU-a.

– Smanjenjem poreza otvorile bi se mogućnosti napretka
poslovanja. Na primjer, mogli bismo više ulagati u suradnju s
lokalnim proizvođačima, povećala bi se kreativnost rada i samim
time bismo se približili EU-ovim standardima kojima toliko
težimo. Kada govorimo o Čakovcu, želim gostima pružiti autentično
iskustvo Međimurja i našeg grada, a za to su potrebna ulaganja,
koja u ovim uvjetima jednostavno nisu moguća.

Međutim, trenutna visina poreza vodi priču u totalno drugom
smjeru.

– U gradovima diljem Hrvatske vidimo lokale i restorane koji su
puni neprestano, nekome izvana se čini da odlično posluju, a onda
čujemo da su se zatvorili. To nije rezultat vlasnikovog hira, iza
toga ne stoje neki sumnjivi razlozi, već je stvar vrlo
jednostavna – i kada najbolje poslujete, gotovo je nemoguće
plaćati sve namete i još uz to platiti kvalitetne ljude onoliko
koliko zaslužuju. A sad zamislite kako je ugostiteljima koji ne
posluju tako dobro – navodi Pintarić.

Iz ovoga možemo zaključiti kako se radi o usko povezanom krugu
koji dugoročno neće funkcionirati ako sudionici ne
budu odgovorno poslovali. Pintarić u ovom trenutku nažalost,
ne vidi pozitivne pomake, pišu 24sata.

– Kolaps u ugostiteljstvu vidljiv je već iz kvartalnih
izvještaja. Osobno, u ovom trenutku ne vidim perspektivu u
ugostiteljstvu i ako se nešto hitno ne promjeni, tražit ću
strategiju izlaska iz ove branše – rekao je.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije