Ovim poslom bave se već osam godina, a u sezoni uberu i do 4000 kilograma ekoloških borovnica
Jasminka i Leo Lisjak iz Šenkovca prije osam godina pokrenuli su proizvodnju borovnica. Danas imaju 3500 grmova, a posljednjih nekoliko godina u sezoni uberu i do 4000 kilograma ekoloških borovnica, pišu 24sata.
– Dvogodišnja sadnica puni rod može dati u šestoj ili sedmoj godini, ovisno o sorti. Berba počinje krajem lipnja i traje do početka ili čak sredine kolovoza. Imamo sorte duke, spartan, blue crob, toro, darrow, sierra… Neke rode ranije, neke kasnije. Imamo američke borovnice. Deblje su od divljih i meso im je iznutra bijelo – ispričao je Leo (36) i dodao kako su vrlo bogate antioksidansima, željezom, kalcijem i kalijem. Dobre su za želudac i za probavni trakt, na koji blagotvorno djeluje i čaj od mladog lišća.
– Posla ima cijele godine. Zimi, ako treba, nasad tretiramo ekološkim preparatima, koji se uvijek baziraju na drugim biljkama – ispričao je Leo. Sa suprugom Jasminkom (35) već u veljači, katkad i u siječnju, ako je lijepo vrijeme, kreće s orezivanjem borovnica. Slijede plijevljenje, okopavanje, košnja trave pa ekološka gnojidba.
Poslije berbe ponovno treba plijeviti, dosaditi i zamijeniti stare sadnice mladima ako su se pojavile bolesti. Najviše problema im zadaju voluharice, a nasad su ogradili protugradnom mrežom, pa mu ne mogu naštetiti ni ptice, koje bi rado pojele plodove.
– Borovnice prodajemo privatnim kupcima u cijeloj Hrvatskoj. Kupci dolaze sami po njih ili im ih mi dostavljamo. Kilogram prodajemo po 70 kuna, a pakiranje od pola kilograma po 35 kuna. Nemamo ih ništa na lageru. Štoviše, primamo narudžbe telefonom ili e-mailom, a od narudžbe do isporuke prođe oko dva tjedna. Kako sve borovnice ne dozrijevaju jednako, beremo samo one koje su zrele, pa iste grmove obiremo nekoliko puta. Na dan uberemo između 150 i 200 kilograma – kaže Leo Lisjak za 24sata.
Mlada obitelj ima u ponudi i ekološke pekmeze od borovnica sa šećerom i bez njega, u pakiranju od 212 grama, koje prodaju po cijeni od 20 kuna. Nude i slatko-ljuti umak u pakiranju od 100 mililitara za 25 kuna. Umake i pekmeze uglavnom prodaju na sajmovima.
Iako se u Hrvatskoj, kažu Lisjakovi, iz godine u godinu povećava proizvodnja borovnica, tržišta za njih ima i mogli bi ih prodati i znatno više od sadašnje proizvodnje. Leo kaže da ni preprodavača ne nedostaje. Štoviše, više ih je nego proizvođača. I kod njih je bilo pokušaja ubacivanja, ali oni svoje proizvode uspijevaju sami prodati. Štoviše, mogli bi prodati i puno više borovnica nego što ih sad proizvedu.
Kažu da se prve borovnice u Hrvatsku uvoze većinom iz Španjolske i Maroka, ali u sezoni se u trgovačkim centrima, osim tih, prodaju domaće borovnice. Iako posla ima tijekom cijele godine, krajem kolovoza, kad završe s berbom, ima vremena i za odmor, koji obično provode na moru, pišu 24sata.
70 kuna kilogram
Obitelj Lisjak ekološke borovnice prodaje u pakiranjima od 500 grama i od kilograma.
60 kuna kilogram
Borovnice drugih proizvođača, uzgojene na konvencionalan način, u Zagrebu se nađu za 60 kuna.
200 kilograma poberu na dan
U sezoni beru između 150 i 200 kilograma na dan. Dio prodaju kao svježe, a dio prerađuju.
20 kuna – pekmez
To je cijena posudice s 212 grama pekmeza.