Šafarići posjeduju ponajbolji međimurski voćnjak bobičastog voća, u kojem uz borovnice i maline, uzgajaju i kupine i ribizl
Od sredine lipnja pa do danas i još najmanje sljedećih mjesec dana od četvrte ure ujutro pa sve do 22 sata navečer, živosno i živopisno je u voćnjaku Zdravka i Verice Šafarić u Gornjem Koncovčaku, gdje oni sa svojim nećacima Karlom i Barbarom te nekolicinom susjeda i prijatelja ubiru lijepe i sočne plodove borovice i maline.
Šafarići posjeduju ponajbolji međimurski voćnjak bobičastog voća, u kojem uz spomenutu borovnicu i malinu, uzgajaju i kupine i ribizl. Upravo je nevjerojatno koliko veliki su crno modri plodovi borovnice, poput manjih oraha, a jednako takve veličine su crvene maline.
– Znate, dugo, preko 20 godina smo u ovom poslu i sada mogu slobodno reći kako se u ovim zaista prelijepim plodovima oslikava naša ljubav koju dajemo ovim nasadima i plodovima. Vjerujte, bez te ljubavi bili bismo prosječni ili slabi. Sada smo snažni, imamo dobar proizvod, imamo dobre kupce i potrošače i nemamo nikakve dugove niti dužnike. Istina, 16 do 18 sati dnevno smo u voćnjaku u vrijeme berbe, no žao nam nije jer dobre plodove prodajemo našim kupcima, ponajprije u Splitu i splitskom području.
Kupci i potrošači naših malina i borovnice, a uskoro kupine i ribizla imaju privilegiju konzumirati kvalitetno, friško i gotovo ekološko voće, kazuje nam Zdravko Šafarić, vrijedan, iskusan i ponosan voćar, kojemu je najveća plaća što ljudi traže njega, a ne obrnuto.
Veli da će tako biti sve dok oni mogu raditi na sada dobro obrađenom plodovitom tlu, s navodnjavanjem i obranom od tuče i sve dok im prsti mogu plodove lijepe ubirati, ali i u proljeće grmove i voćke obrezivati.
– Organizirani smo tako da poslijepodne pobrane plodove navečer prevezemo u Zagreb i prvim autobusom za Split ih šaljemo u dalmatinsku prijestolnicu te su istog dana poslijepodne svježe maline i borovnice već kod potrošača. Ono što uberemo tijekom dana vozimo u Zagreb i zadnjim večernjim austobusom šaljemo u Split i dok na Jadranu zora svane, evo i našeg voća među Splićanima i turistima, kaže Zdravko Šafarić.
Evo, kako lijepo je moguće raditi i u Hrvatskoj i ne je napuštati. Mogli su i Šafarići u bijeli svijet, ali ljubav prema poslu i domovini vrijede više od samog novca. Sadašnji ugođaj, slika i ozračje među malinama i borovnicama zrelim, a uskoro kupinama i ribizlom nikakvim novcima se ne može platiti.
A tek marelice, od zlata zlatnije od meda slatkije i za Split spremne. To treba vidjeti i kušati, ponajprije u Gornjem Koncovčaku, gdje se služi vino od kupine i maline, na suncu jarkome, jutru svježemu i večeri bajkovitoj.